Doorgaan naar artikel

Spuitmachine trekt aandacht op Tuinbouwrelatiedagen

Op de Tuinbouwrelatiedagen in Venray trok de spuitmachine in de stand van Verstegen Sevenum extra aandacht. De machine rijdt inmiddels bij een aantal blauwebessentelers in Noord-Limburg.

De zelfrijdende spuitmachine is afkomstig uit de katoen- en olijventeelt in Zuid-Europa. Verstegen Sevenum bouwde de machine om naar de wensen van enkele blauwebessentelers in Noord-Limburg. Ook telers in Duitsland en Roemenië maken gebruik van deze spuitmachine. De machine rijdt over een gewasrij en neemt drie rijen in zijn geheel en twee rijen aan één kant mee. Afschermplaten aan de binnenkant van de machine en de buitenkant van de wielen zorgen ervoor dat het gewas nauwelijks wordt beschadigd.

Opvallend zijn de vier forse zakpijpen aan de spuitboom van 9 meter breedte, waarvan er op de foto twee zichtbaar zijn. In die zakpijpen lopen de luchtkanalen voor de luchtondersteuning. - Foto: Stan Verstegen

Opvallend zijn de vier forse zakpijpen aan de spuitboom van 9 meter breedte, waarvan er op de foto twee zichtbaar zijn. In die zakpijpen lopen de luchtkanalen voor de luchtondersteuning. – Foto: Stan Verstegen

Op de New Holland-spuitmachine past een tank van maximaal 3.300 liter. Daarmee kan zo’n 100 hectare zachtfruit worden behandeld. Opvallend zijn de vier forse zakpijpen aan de spuitboom van 9 meter breedte, met in die zakpijpen de luchtkanalen voor de luchtondersteuning.

De machine is gps-gestuurd, net zoals de doppen. Die starten met spuiten op 2 centimeter voor een struik en houden er 2 centimeter na de struik weer mee op. Bij een aaneengesloten gewas is er geen onderbreking. De hoogte van de zakpijpen is regelbaar. Spuitdoppen die boven het gewas uitsteken worden afgesloten, omdat de sensoren geen gewas zien. De zakpijpen zijn (nu nog handmatig) verdraaibaar, om in een hoek in het gewas te kunnen spuiten.

Richtprijs: € 250.000

De machine is met twee knoppen te bedienen en in de cabine bevinden zich twee schermpjes waarop de beelden van de camera’s voorop en achterop zichtbaar zijn. De richtprijs die New Holland-dealer Verstegen uit Sevenum noemt is € 250.000, exclusief btw.

Bekijk ook de fotoreportage: Steeds meer glastuinbouw in ‘Venray’

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin