Doorgaan naar artikel

‘Spannend, van hand- naar computergestuurde watergift’

Gerard en Jeroen Vos in Driel (Gld.) snoeien nu hun kersen en peren. Ze snoeien de 2.000 meter kersenbomen als ze tegen de bloei aan zitten. “Dan is goed te zien waar we de knippen moeten zetten”, licht Gerard toe.

Verder werden in week 14 de laatste rode bessen uit de zuurstof arme koelcellen gesorteerd en verkocht. In de kas waren de frambozen al aan het kleuren. Daarom oogst Vos in week 15 de eerste frambozen.

De kruisbessen en rode bes van het ras Junifer in de kas hebben goed gebloeid. “Om insecten te bestrijden met natuurlijke vijanden hebben we in de afgelopen weken ‘de biologie’ ingezet”, aldus Vos. Roofmijten, sluipwespen en roofwantsen moeten zorgen voor een biologisch evenwicht, zodat er geen schade aan het fruit ontstaat.

Watergift/fertigatiesysteem

De hoofdactiviteit waarmee Vos bezig is, is de aanleg van een computergestuurd watergift/fertigatiesysteem. “Binnen een paar weken gaan alle kranen open en dicht op basis van meetsensoren bovenop de kas en in de boomgaard.” Ook de buitenteelt van appels, peren en kersen vallen onder het watersysteem. De meststoffen komen dan computergestuurd op het juiste moment op het juiste perceel.

Overschakelen naar systeem ‘spannend’

Vos geeft aan dat hij in één keer alles goed wil doen en vooruit wil met de techniek. Daarvoor is heel wat nodig. Kabels trekken, nieuwe elektrische kranen op de percelen monteren en de computer goed installeren. Vos: “Het spannendste moment komt nog. Volgende week moet alles in één keer van hand- naar computergestuurd. Voor hardfruit is het geen probleem als er even geen water beschikbaar is, maar de frambozen in potten moeten wel weer direct water kunnen krijgen.”

Auteur: Eveline Westeneng

Share this

Afbeelding
Gerard Vos

kleinfruitteler in Driel (Gld.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin