Doorgaan naar artikel

Spaanse slamarkt op laag pitje

Image premium

Lage nachttemperaturen beïnvloeden de productie van Spaanse sla. Daardoor ligt de aanvoer flink lager. De invloed op de prijs voor Nederlandse kropsla is minimaal.

Volgens Proexport, de organisatie van producenten en exporteurs uit Murcia, ligt de aanvoer van sla deze week op het laagste niveau van dit seizoen. De lage nachttemperatuur van dit moment is hiervan de oorzaak. De kilo´s ijsbergsla, die momenteel geoogst kunnen worden in Murcia en Almeria, liggen de laatste weken aanmerkelijk onder de beoogde productie als gevolg van het weer waar telers mee te maken hebben. De lage nachttemperatuur heeft de groei van de sla tot stilstand gebracht en dat zal de komende weken te merken zijn in het aanbod uit deze regio. Voor de rest van deze week wordt een nachttemperatuur van 4 tot 6 graden verwacht. Overdag loopt het kwik op tot 16 tot 17 graden.  “Aan de lage nachttemperatuur van de laatste drie weken moet de nachtvorst van eind december worden toegevoegd. De schade daarvan was ook aanzienlijk”, zegt Felipe Gómez, commercieel directeur van SAT Peregrín. Hij benadrukt dat “het in ons geval gaat om de slechtste week dit seizoen, waarbij we maar kunnen voldoen aan 50 procent van ons programma”. 

Weinig licht

Ook volgens Juan Alfonso Sánchez, commercieel directeur van Grupo G’S España is deze situatie te wijten aan het slechte weer van de laatste dertig dagen. “Weinig licht overdag en kou en vorst gedurende de nacht zorgen ervoor dat de groei wegvalt en we de komende weken minder aanvoer zullen hebben dan verwacht.”

De Spaanse export van sla bedroeg 564.774 ton in 2009, waarvan 438.120 ton afkomstig was uit Murcia. De belangrijkste afzetmarkten van Murcia zijn Duitsland en Engeland. In 2009 werd 263.585 ton in Duitsland afgezet en 155.111 ton in Engeland.

Kropsla

Nederlandse telers hebben vooralsnog weinig gemerkt van de situatie in Spanje. De vraag naar polysla, bestemd voor de binnenlandse markt, Scandinavië en Engeland is al de hele maand januari beperkt. Dat heeft vooral te maken met het uitblijven van de vraag vanuit Engeland. De prijs ligt in week 6 op 20 cent per krop. De markt voor jumbosla is iets beter gestemd. Daar worden prijzen genoteerd van 45 cent.

De grootste concurrent voor de Nederlandse slatelers is Italië. De aanvoer van Spaanse ijsbergsla kan wel invloed op de prijs uitoefenen, maar daarvan is pas sprake als de prijs boven de 10 euro per doos komt. Ook voor de komende weken wordt een rustige slamarkt verwacht.

Bron: Groenten & Fruit

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin