Doorgaan naar artikel

Spaanse import groente en fruit groeit harder dan export

Foto: archief G&F

Foto: archief G&F

Uit cijfers van het Spaanse ministerie van landbouw blijkt dat import van groente en fruit in 2017 sneller is gegroeid dan de export.

De Spaanse sectororganisatie FEPEX noemt die ontwikkeling tegenvallend. De uitvoerwaarde is met € 17,2 miljard nog altijd veel groter dan de invoerwaarde (€ 5,3 miljard), blijkt uit een bericht op de overheidswebsite Berichten Buitenland. De invoerwaarde steeg met 4,2% en de uitvoer met 2,8%. Dat betekent dat in absolute cijfers de export nog altijd sneller groeit dan de import. Het overschot op de handelsbalans is daardoor ook groter uitgevallen voor Spanje.

Groente en fruit zijn de belangrijkste categorie in de totale uitvoer van voeding, dranken en tabak. Die uitvoerwaarde bedroeg iets meer dan € 45 miljard in 2017, een stijging van 7,6%. Driekwart van de uitvoer gaat naar de EU.

Einde seizoen kwaliteitsproblemen

In deze fase van het exportseizoen heeft de vele regenval voor Almería kwaliteitsproblemen opgeleverd. Daardoor hebben Europese tomatenhandelaren de vraag wat verlegd naar Canarische oorsprong en Marokkaanse. Eerder deze week meldde KCB dat vanwege het slechte weer in Spaanse teeltgebieden de kwaliteit de laatste weken zeer matig is.

Problemen met Alternaria

Vooral bij de tomaten uit Spanje en Marokko zijn problemen met de schimmel Alternaria. Dat komt aan het licht vlak voor verkoop door korte houdbaarheid. Ook bij aubergines (begin kelkrot) en paprika’s zijn kwaliteitsproblemen geconstateerd.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin