Doorgaan naar artikel

Sonsation kan concurreren met Elsanta en Sonata

Foto: Flevo Berry

Foto: Flevo Berry

Uit de eerste telerservaringen en uit onderzoeksresultaten van Pcfruit en Proefcentrum Hoogstraten blijkt dat het nog vrij nieuwe aardbeienras Sonsation van Flevo Berry de concurrentie aankan met Elsanta en Sonata. Al zijn er nog de nodige vragen rond de teelttechniek, onder meer rond bemesting en plantdichtheid.

Sonsation is de eerste midden-junidrager die voortkomt uit het veredelingsprogramma van Flevo Berry in Ens. In 2016 werd het ras op kleine schaal getest bij vollegrondstelers in Duitsland en in Nederland. In 2017 werd dat opgeschaald en werd het ras met name getest in de Nederlandse glasteelt.

Proeven met Sonsation in België

Het Belgische Proefcentrum Hoogstraten deed onderzoek naar de beste methode voor opkweek van plantmateriaal, de optimale plantafstand, de koude-behoefte en het ras werd in de productie en kwaliteit vergeleken met Elsanta en Sonata. Pcfruit in Sint-Truiden deed onderzoek naar de beste verhouding tussen kalium en calcium, in welke vorm kalium het beste kan worden aangeboden en naar de optimale ec. Het Nederlandse adviesbureau Delphy volgde het ras in de opkweek bij enkele plantenkwekers en in de productie bij 4 telers.

Uit de telerservaringen en de onderzoeksresultaten blijkt dat Sonsation zich qua productie en kwaliteit kan meten met de vergelijkingsrassen Elsanta en Sonata. De midden oogstdatum is enkele dagen later dan beide rassen.

Nog kennishiaten rondom telen Sonsation

Hoewel het ras inmiddels op substantiële schaal geteeld wordt, zitten er nog wel hiaten in de kennis rond het telen van dit ras. Daarbij valt te denken aan het optimale voedingsschema. Net als bij Elsanta en Sonata is er aandacht nodig om drukplekken op de vruchten zoveel mogelijk te voorkomen.

Plantafstand en koude-behoefte

Daarnaast is de plantafstand een aandachtspunt. Vanwege het compacte vruchtenpakket, is het advies een wat ruimere plantafstand te hanteren om de kans op Mucor te minimaliseren. De meningen over de optimale plantafstand zijn nog niet eenduidig, maar het zit tussen 12 en 14 planten per meter. De koude-behoefte bedraagt circa 1.650 eenheden, vergelijkbaar met de 1.700 van Sonata.

Lees ook: Prijs nieuwe aardbeienrassen is avontuur

Beheer
WP Admin