Doorgaan naar artikel

Prijs nieuwe aardbeienrassen is avontuur

De prijs voor aardbeien van het ras Murano blijft achter bij die voor het ras Elsanta.

Dat was in ieder geval tot eind vorig week het geval, zo bleek op een veldbijeenkomst met op veiling Hoogstraten aanleverende telers van coöperatie CLTV.

De reden voor de achterblijvende prijs van Murano is ongewis. De vruchten zijn iets steviger, dat lijkt eerder een voordeel dan een nadeel. Sonsation wordt door inkopers goed gewaardeerd.

Veldbijeenkomst in Zundert

De veldbijeenkomst was bij Mark van Aert in Zundert (Noord-Brabant), waar de 15 aanwezigen de teelt bekeken van de rassen Elsanta, Murano Limalexia en Sonsation. In vergelijking met Elsanta ‘mag’ Murano iets minder betaald worden voor een gelijk gewassaldo. Dat verschil zou in vergelijking met een eenmalige zomerteelt nooit meer dan 20% mogen zijn, werd al discussiërend opgemerkt. Een doordrager als Murano vraagt immers veel arbeidsuren voor werk als het bloemen doorhalen, oude trossen verwijderen en blad weghalen. In werkelijkheid loopt het prijsverschil op tot 40 à 50%, zo wordt aangegeven “Dit jaar is het erop of eronder voor Murano. Als het niet betaald wordt, wordt het moeilijk voor dit ras. Maar wat is dan een goed alternatief?”

Enkele proefrijen Limalexia

Het onderwerp kwam nogmaals ter sprake rond het ras Limalexia, waarvan Van Aert enkele proefrijen heeft in een gekoelde teelt naast Elsanta. De Limalexia-planten waren er vlot uit te pikken door de wat royalere gewasstand en de relatief grote bloemen.

Het ras Limalexia. - Foto's: Joost Stallen

Het ras Limalexia. – Foto’s: Joost Stallen

De verwachtingen zijn hoog, met name ten aanzien van de vruchtgrootte bij hogere temperaturen. Van Aert: “Elsanta is met warm weer vaak een lastig ras, te massaal en te veel kleintjes.” De zoektocht naar een ander ras is er niet voor niets. De Limalexia bij Van Aert was vorige week nog niet oogstrijp, dat was al wel het geval bij een collega. Die had een eerste pluk die er veelbelovend uitzag, waarbij de vruchtvorm beduidend beter was dan bij Elsanta en ook de smaak in orde was. Volgens CLTV Zundertzijn de percelen die dit jaar aangeplant zijn met Limalexia echter te klein om het ras zelfstandig te veilen. Dit zal volgend jaar waarschijnlijk anders zijn. De betrokken telers hebben CLTV Zundert wel verzocht om Limalexia op veiling Hoogstraten goed onder de aandacht van de kopers te brengen.

Geen kromme of afwijkende vruchten bij Sonsation

Van Aert oogstte al wel in het ras Sonsation op stellingen van A++-planten en in een gekoelde teelt in de vollegrond van middelzware wachtbedplanten.

  • Sonsation van A++-planten met 14 stuks per lopende meter. Die dichtheid mag iets lager, blijkt nu.

    Sonsation van A++-planten met 14 stuks per lopende meter. Die dichtheid mag iets lager, blijkt nu.

  • Tot nu toe is de productie van Sonsation lager dan die van Elsanta, maar de eerste pluk bevatte geen afwijkende vruchten.

    Tot nu toe is de productie van Sonsation lager dan die van Elsanta, maar de eerste pluk bevatte geen afwijkende vruchten.

De vollegrondteelt was in een gekoelde buitenteelt, van middelzware wachtbedplanten. De teelt was tegelijk met Elsanta geplant, deels op 10 maart en deels 10 dagen later. De eerste pluk viel voor beide rassen op 23 mei, dat was opvallend vroeg. De productie lag eind vorige week voor Elsanta op 16 ton per hectare, voor Sonsation op 12 ton.

De eerste pluk van Sonsation bevatte geen kromme of anderszins afwijkende vruchten. Bij Elsanta was dat wel het geval. Volgens CLTV heeft Sonsation in zijn eerste jaar op Hoogstraten al bewezen goed gewaardeerd te worden door kopers. “Het ras kon prijstechnisch goed mee met een vergelijkbaar ras als Sonata en scoorde met grote regelmaat zelfs hoger”, zegt Van Aert.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin