Doorgaan naar artikel

SMK: snel duidelijkheid toekomst teler PlanetProof

Supermarkten moeten snel duidelijkheid geven over nieuwe keurmerkplannen. Het stopt de ontwikkeling van bestaande keurmerken.

Dat zegt Gijs Dröge, directeur van Stichting Milieukeur (SMK). Hij reageert op een voorstel van supermarkten om een nieuwe brede duurzaamheidsstandaard te ontwikkelen met een verdienmodel voor onder meer groente- en fruittelers. Stichting Milieukeur (SMK) beheert het bestaande keurmerk On the Way to PlanetProof. Dröge stelt voor dat de nieuwe brede duurzaamheidsstandaard een samenvoeging wordt van On the Way to PlanetProof en de inkoopstandaard van Albert Heijn ‘Beter voor Natuur & Boer’. Supermarkten noemen die AH-standaard namelijk als streefdoel voor hun plannen. Stichting Milieukeur heeft de organisatie en kennis om de supermarktplannen uit te voeren, stelt Dröge.

Uitvloeisel overleg landbouwakkoord

SMK zat niet aan de onderhandelingstafel voor het landbouwakkoord waar de supermarkten het voorstel voor een nieuwe standaard deden. Dat de supermarkten als streefmodel het AH-model noemt (Beter voor Natuur & Boer) komt volgens Dröge door de afwezigheid van SMK bij dat overleg voor brancheorganisaties. “We hebben van het ministerie gehoord dat we wel betrokken worden bij de uitwerking van de plannen.”

Er moet wel snel duidelijkheid komen. Bij onzekerheid ontstaat er vertraging en uitval van bedrijven, zegt Dröge. “Als je nu al weet dat er op enig moment een nieuw systeem komt, dan is dat de doodsteek voor de ontwikkeling van huidige systemen. Veel boeren en tuinders zijn ingericht op ons systeem PlanetProof. Ze kunnen niet zomaar een ander systeem invoeren. Het zou jammer zijn als daardoor bedrijven afvallen. Het is het verstandigst om samen te werken. Wij zijn goed in staat beide systemen naast elkaar te leggen en te kijken hoe we die kunnen laten samengaan tot één systeem.”

‘We lopen voorop’

Stichting Milieukeur sprak met afzonderlijke supermarkten over toekomstplannen. Dan blijkt dat bij deze bedrijven geen behoefte is om afscheid te nemen van PlanetProof, stelt Dröge. “Zij vinden het systeem goed werken, er moet wel wat geregeld worden op gebied van transparantie voor het verkrijgen van een meerprijs.” Dat PlanetProof niet ambitieus genoeg is, weerspreekt Dröge. “We lopen in alle opzichten voorop, zeker als je alle keuzemaatregelen meetelt. Dat gebeurt niet bij de topkeurmerktoetsing door Milieu Centraal.”

Als je nu al weet dat er op enig moment een nieuw systeem komt, dan is dat de doodsteek voor de ontwikkeling van huidige systemen

Supermarkten willen in hun nieuwe plannen dat extra kosten van telers vergoed worden, nadat deze onafhankelijk worden vastgesteld. Die afspraak heeft On the Way to PlanetProof niet. Wel zijn recent wettelijke regels voor prijsafspraken verruimd als daarmee verduurzaming wordt aangejaagd. Dröge: “De Autoriteit Consument en Markt heeft vrij recent hierop toelichting gegeven. PlanetProof is daarop voorbereid.” Minister Piet Adema (LNV) vroeg de supermarkten met een voorstel voor betere ketenafspraken te komen. Het plan van de supermarkten lijkt daarop gebaseerd, denkt Dröge.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin