Doorgaan naar artikel

SMK vreest uitval telers PlanetProof bij keuze supers

Supermarkten willen een duurzaamheidsstandaard zoals AH die nu heeft. Stichting Milieukeur vreest onzekerheid en uitval bij telers met PlanetProof.

Supermarktorganisatie CBL kwam vrijdag met een persbericht naar buiten, waarin zij zeggen te willen werken aan een duurzaamheidsstandaard dat telers een meerprijs biedt. De standaard moet ‘onafhankelijk, ambitieus, transparant, betrouwbaar en voor iedereen toegankelijk’ zijn. Dat willen supermarkten samen met boeren, tuinders en horeca (foodservice) in Nederland afsluiten en zo de verduurzaming versnellen.

Beter voor Natuur & Boer betaalt een meerprijs

De supermarkten noemen als uitgangspunt het Albert Heijn-programma Beter voor Natuur & Boer. Dat is de tegenhanger van keurmerk On the Way to PlanetProof. De meeste supermarkten in Nederland kennen nu On the Way to PlanetProof als inkoopeis voor groenten en fruit en betalen geen meerprijs. Veel telers zijn door hun afnemende klanten gedwongen tot het certificaat PlanetProof. Albert Heijn heeft haar eigen inkoopstandaard (Beter voor Natuur & Boer) en betaalt wel een meerprijs. Recent liet AH weten dat deze standaard opengesteld wordt voor andere ketens en zal uitgroeien tot een echt keurmerk. Daar springen CBL en haar supermarktleden nu op in.

Lees ook: Meerprijs en rotatie hobbels voor één inkoopeis AGF

Vertraging en uitval

Stichting Milieukeur (SMK) kwam vrijdag gelijk met een reactie op het initiatief van de supermarkten. SMK stelt dat de organisatie en processen voor haar keurmerk On the Way to PlanetProof al ingericht zijn en voldoen aan de eisen die de supermarkten stellen. “Door gebruik te maken van de bestaande kennis, infrastructuur en systemen, wordt voorkomen dat een onbedoelde vertraging en kans op grootschalige uitval van nu deelnemende boeren en tuinders optreedt”, stelt Stichting Milieukeur (SMK). SMK en CBL konden hun persberichten maandagochtend niet toelichten.

Ambitie bijgesteld

Wat de stap van de supermarkten voor PlanetProof-telers betekent, is niet duidelijk. Dit jaar is voor groenten en fruit een lichte aanscherping van de eisen ingegaan. Een deel van de aanscherpingen is uitgesteld door weerstand uit de sector na zware kostenverhogingen. Daarmee is de ambitie bijgesteld.

Stichting Milieukeur wil graag haar keurmerk On the way to PlanetProof inbrengen voor het gepresenteerde voorstel van de supermarkten. PlanetProof is al een topkeurmerk, waarmee het aan eisen voldoet die de supermarkten stellen. Topkeurmerken voldoen aan eisen van duurzaamheid, transparantie en betrouwbaarheid en worden getoetst door bureau Milieu Centraal.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin