Doorgaan naar artikel

SMK: certificaatkosten teler PlanetProof vergoeden

Bloemkool oogsten. - Foto: Joost Stallen

Bloemkool oogsten. - Foto: Joost Stallen

Stichting Milieukeur (SMK) roept het kabinet op alle directe certificaatkosten voor telers van PlanetProof en EKO te subsidiëren.

Nu betalen bedrijven voor On the Way to PlanetProof eenmalige aanmeldingskosten, kosten voor de startaudit en jaarlijkse afdrachten. Die kosten zijn afhankelijk van de teelt en bedrijfsomvang, omdat in schijven wordt afgerekend. Nederlandse telers van groenten en fruit hebben via GroentenFruit Huis overigens een gereduceerd groepstarief.

Geen meerprijs

De stichting SMK stelt dat boeren en tuinders hogere kosten maken om een keurmerk zoals ‘On the way to Planetproof’ te mogen dragen, maar er moeilijk een meerprijs voor krijgen. Daarom is een vergoeding nodig. SMK heeft berekend dat de totale jaarlijkse directe kosten voor deelname aan Beter Leven (2 en 3 sterren), Biologisch, Demeter, EKO en On the way to PlanetProof ongeveer neerkomt op € 30 miljoen. Dat is exclusief investeringen die gedaan worden op de bedrijven om te voldoen aan de eisen.

Over de vorm van de subsidiëring heeft SMK geen voorstellen gedaan. Of het om subsidie per deelnemende teler gaat of het subsidiëren van bureaus als SMK, is daarmee niet duidelijk.

35% groenten en fruit is PlanetProof

SMK doet de oproep aan de start van de actieweek. Van 12 t/m 18 september is de On the way to PlanetProof-Week. SMK werkt samen met supermarkten, merkfabrikanten en andere ketenpartijen om aandacht te vragen voor duurzamere voedselproducten met het onafhankelijke keurmerk On the way to PlanetProof. Dat gebeurt ook door spotjes. Op dit moment is 35% van de in Nederland geteelde groente en fruit voorzien van het keurmerk. Dat kan groeien als de directe certificaatkosten worden vergoed, stelt SMK.

Circa 1 op de 3 consumenten koopt met regelmaat producten met een keurmerk. Dat is met name bij groenten en fruit, eieren en zuivel voor de consument relevant. Dat blijkt uit onderzoek van Bloakes in opdracht van Stichting Milieukeur. De stichting vindt dat te laag.

Beheer
WP Admin