Doorgaan naar artikel

Sierteelt wil treinexport delen met groente

Image

Telers en handelaren van bloemen en planten willen export per trein naar Spanje koppelen aan de import van groente uit Spanje.

Dat blijkt uit een projectvoorstel voor financiering voor het project van FloraHolland en Vereniging voor Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).

Bij deze productstroom van groenten en fruit uit Spanje wordt al separaat gezocht naar oplossingen per spoor over water. Nu gaat veel product per vrachtwagen, maar is dat pas aantrekkelijk als de wagens een terugvracht vinden. Met de combinatie van bloemen, planten en groenten en fruit kan de kans op spoorvervoer stijgen denken de initiatiefnemers.

Voor dit project Greenrail 3 wordt subsidie aangevraagd bij het PT. Het vervoer van producten per spoor leidt tot een reductie van energiegebruik en CO2-uitstoot, waardoor het binnen het thema duurzame ketens van het PT kan vallen.

De planten en bloemen zullen via Midden-Frankrijk naar Barcelona worden vervoerd en via West-Frankrijk naar Valencia en Bilbao. Drie exporteurs hebben toegezegd met het project mee te doen, meldde vakblad voor de Bloemisterij eerder.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin