Doorgaan naar artikel

Sensoren scoren op Horticontact

Op de tuinbouwbeurs Horticontact in Gorinchem zijn opvallend veel standhouders te vinden die zich profileren met slimme metingen en toepassingen op grond van big data. De mogelijkheden om real time te meten worden dan ook steeds groter.

Voor de potplantensector ontwikkelde Delphy bijvoorbeeld een watergeefapp die het beste moment van water geven laat zien op grond van vochtsensoren en een verdampingsmodel. De applicatie draait op ieder sensorplatform. De data worden verzameld door het Amsterdamse softwarebedrijf 30Mhz, dat steeds actiever wordt in de tuinbouw. Het draadloze systeem van 30Mhz is geschikt voor een snel groeiend aantal sensoren. Het werkt met een lage frequentie radiogolven, waardoor het een grote afstand tot de ontvanger weet te overbruggen.

Verschillende partijen tekenen samenwerkingsovereenkomsten voor de toepassing van de sensormetingen. Cultilène ontwikkelt een applicatie voor de meting van de ‘big 5’: zuurstof, pH, EC, vocht en temperatuur. Royal Brinkman heeft een overeenkomsten getekend voor samenwerking met 30Mhz en Sendot. Via het ‘Zensie-dashboard’ kan de teler real-time de meetgegevens van in totaal 18 sensoren bekijken op smartphone, tablet of desktop.

Koppeling plant- en kastemperatuur

Het aanbod van sensoren groeit snel. 30Mhz heeft zijn infrarood-sensor voor gewas- en vruchttemperatuur uitgebreid met een eenvoudige sensor voor het lokale klimaat.

30Mhz combineert zijn infraroodsensor voor de meting van blad- en vruchttemperatuur nu met lokale meting van luchttemperatuur en -vochtigheid. - Foto's: Gerard Boonekamp

30Mhz combineert zijn infraroodsensor voor de meting van blad- en vruchttemperatuur nu met lokale meting van luchttemperatuur en -vochtigheid. – Foto’s: Gerard Boonekamp

Optische sensors

Sendot in Bunnik is gespecialiseerd in optische sensoren voor real-time metingen van pH en zuurstof in het substraat. De sensortechniek is gebaseerd op foto-sensitieve coatings die reageren op specifiek terug gekaatst fluorescent licht.

De real-time zuurstofmeting in substraat kan schimmelziekten en wortelafsterving voorkomen. De sensor kan ook worden ingezet om de dosering van bijvoorbeeld waterstofperoxide te finetunen.

De real-time zuurstofmeting in substraat kan schimmelziekten en wortelafsterving voorkomen. De sensor kan ook worden ingezet om de dosering van bijvoorbeeld waterstofperoxide te finetunen.

Goedkope puntmeting fotosynthese

De nieuwste ontwikkeling is een door Sendot ontwikkelde sensor om de fotosynthese-efficiëntie te meten via puntmetingen door een glasvezeldraad op een bladclipje. Vanwege de eenvoud zijn de kosten per sensor zeer beperkt. Daardoor wordt het mogelijk veel puntmetingen tegelijk uit te voeren.

  • De sensortechniek van Sendot is gebaseerd op  lichtgevoelige coatings die de teruggekaatste fluorescentie registreren. Ze vragen weinig onderhoud en calibratie. Eens per half jaar moet de kop van de sensor worden vervangen.

    De sensortechniek van Sendot is gebaseerd op lichtgevoelige coatings die de teruggekaatste fluorescentie registreren. Ze vragen weinig onderhoud en calibratie. Eens per half jaar moet de kop van de sensor worden vervangen.

  • Dit clipje richt een bundel blauw licht vanuit de glasvezeldraad op het tomatenblad. Het teruggekaatste fluorencent licht gaat door dezelfde glasvezelsdraad naar de sensor.

    Dit clipje richt een bundel blauw licht vanuit de glasvezeldraad op het tomatenblad. Het teruggekaatste fluorencent licht gaat door dezelfde glasvezelsdraad naar de sensor.

Ook nog hardware

Als tegenhanger van de vele software is er ook nog het nodige aan zware machines te zien op de Horticontact.

Weterings Mechanisatie laat zijn nieuwe compacte, maar loeisterke gewasversnipperaar zien geschikt voor alle vruchtgewassen en padlengten. De dieselmotor heeft een uitlaatgasbehandelingssysteem waardoor er geen roet in de kas komt en je hem niet ruikt. De machine is daarom geschikt voor tussenplantingen, waarbij een deel van het gewas blijft staan.

De versnipperaar staat op rupsbanden waardoor hij stabieler is en ook in de vollegrond kan worden gebruikt. Hij is voorzien van een automatische slijpunit voor de messen en een metaaldetector die de invoer van gewas automatisch stil zet. De uitvoerunit is 360 graden draaibaar.

Afhankelijk van de padlengte en de hoeveelheid gewasresten versnippert de machine het gewas van 3.000 tot 7.000 vierkante meter per uur. Het afvoeren van het versnipperde gewas is vaak de bottleneck. Hiervoor heeft Weterings een buffersysteem ontwikkeld met lopende band.

Behalve de vele dienstverleners zijn er ook nog gewone machinebouwers op de beurs, zoals Weterings Mechanisatie met de compacte versnipperaar met hoge capaciteit en veiligheid.

Behalve de vele dienstverleners zijn er ook nog gewone machinebouwers op de beurs, zoals Weterings Mechanisatie met de compacte versnipperaar met hoge capaciteit en veiligheid.

Egaliseren onder aardbeistelling

Voor het egaliseren van de grond onder aardbeien op stellingen heeft Traycon in Sprundel een speciale smalle ‘kilverbak’ ontwikkeld. De breedte kan met ‘deurtjes’ aan weerskanten worden ingesteld tussen 110 en 185 centimeter. De bak wordt volledig hydraulisch aangestuurd via een laser. De kilverbak is voorzien van een elektronisch waterpas waardoor tevoren een vast afschot naar links of rechts kan worden ingesteld. Voor egaliseren onder de stelling kunnen de deurtjes met een schakelaar worden in- en uitgeklapt ter hoogte van de palen.

Horticontact Gorinchem is voornamelijk op de glastuinbouw gericht. Deze kilverbak is ontwikkeld voor stellingenteelten buiten.

Horticontact Gorinchem is voornamelijk op de glastuinbouw gericht. Deze kilverbak is ontwikkeld voor stellingenteelten buiten.

Duurzamer verpakken

Hoe duurzaam de teelt van groente en fruit vaak al is, de consument ziet het meestal niet af aan de verpakking; integendeel. Kleinverpakkingen zijn meestal van plastic en zorgen voor bergen afval die moeilijk zijn te scheiden. Smurfit-Kappa laat op de beurs voorbeelden zien van kleinverpakkingen van golfkarton met een doorzichtig (biologisch afbreekbaar) plastic. Het product moet immers wel zichtbaar zijn.

De multinational met vestigingen in 34 landen op 3 continenten beheerst de hele keten van karton: van bosbeheer in Scandinavië tot recycling en papierfabrieken in eigen beheer. Wereldwijd werken er 45.000 medewerkers.

Zelf verpakken hoort steeds meer bij de bedrijfvoering van tuinbouwbedrijven. Hiermee kan een grotere marge worden gerealiseerd. Maar er is nog veel te doen om de verpakkingen duurzamer te maken. Smurfit-Kappa geeft een aanzet.

Zelf verpakken hoort steeds meer bij de bedrijfvoering van tuinbouwbedrijven. Hiermee kan een grotere marge worden gerealiseerd. Maar er is nog veel te doen om de verpakkingen duurzamer te maken. Smurfit-Kappa geeft een aanzet.

Led-module

De belangstelling voor led groeit, bij telers en bij leveranciers. Onder andere Rofianda breidt zijn led-activiteiten na langdurig onderzoek uit richting glastuinbouw. Op de beursvloer wordt een led-vervanger voor een 1.000 Watt-armatuur getoond, dat 2×300 Watt gebruikt. Maar de dimbare led-modules zijn naar klantwens in verschillende uitvoeringen te leveren, dus ook voor tussenbelichting in het gewas. Koeling gebeurt via natuurlijke luchtstroming langs koelribben.

Het spectrum is gebaseerd op natuurlijk zonlicht. Dit in tegenstelling tot producten van de meeste fabrikanten, die liever per Watt een maximale fotonenproductie willen bereiken met zo veel mogelijk rood licht, aangevuld met blauwe spectrum. Rofianda verwacht echter dat planten minder uitgeput raken met wit licht en dat het de vruchtkwaliteit ten goede zal komen.

led-module Rofianda. - Foto: Peter Visser

led-module Rofianda. – Foto: Peter Visser

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin