Doorgaan naar artikel

‘Seizoen blauwe bessen voortreffelijk’

De oogstmachine aan het werk. - foto: Ank van Lier

De oogstmachine aan het werk. - foto: Ank van Lier

Leon Schrijnwerkers in Horst (Limburg) is een tevreden blauwebessenteler. “Het seizoen loopt voortreffelijk.”

Tot op heden is de productie van zijn blauwe bessen uitstekend en de kwaliteit dit jaar super, zegt Schrijnwerkers. “Alleen in het begin hadden we wat last van spreeuwen. Die hebben de laatste bessen van Duke, het vroegste ras, gepikt. Maar nu zie ik ze niet meer. Ook de prijzen zijn dit jaar best aardig. Veel meer hebben we niet te wensen, toch?”

Dat de goede productie samenvalt met de geweldige kwaliteit is niet vanzelfsprekend. “Dit is een van de weinige jaren dat dat samen goed zit. We hebben dan ook perfect weer gehad, met veel zon.”

Eerste (machinale) pluk Liberty

Op dit moment is de eerste pluk van Liberty aan de orde. “Er hang echt heel veel aan, zo’n 20 ton per hectare. De capaciteit van de oogstmachine is niet eens toereikend, zoveel.” Schrijnwerkers plukt Liberty machinaal, met de Finefield-machine. “Dat gaat geweldig! Omdat de capaciteit te klein is, trillen we wat minder hard en gaan er nog een tweede en derde keer doorheen om alles eraf te krijgen. Als het straks wat rustiger is, gaan we eens kijken hoe de machine verder ontwikkeld kan worden om de capaciteit te verhogen.”

20 uur per dag werken

De Finefield kan wel 20 uur per dag werken. “De ochtenddauw is de beperkende factor. In het begin startten we ’s morgens om 6 uur. Nu zijn om die tijd de bessen nog nat en kunnen we pas rond 8 of 9 uur beginnen.” De kwaliteit van deze machinaal geoogste bessen is top. De bessen zijn bestemd voor de versmarkt.

Het oogstseizoen kwam vroeg op gang dit jaar en zal ook wat eerder eindigen. “De pluk van het laatste ras, Aurora, moet nog beginnen. De eerste of tweede week van september hebben we dat er ook af.”

‘Hands-on directeur’

Schrijnwerkers noemt zichzelf een hands-on directeur. “Ik kom op elke afdeling van mijn bedrijf. Als de Finefield rijdt, ga ik kijken. Nu rij ik met de vrachtwagen wat pallets naar het pakstation. Straks ga ik even langs bij de plantenkwekerij. Ik wil zien hoe het overal gaat en weten waar ik over praat.”

Auteur: Andrea Disco

Beheer
WP Admin