Doorgaan naar artikel

Schouten: doorpakken bij ‘verspilling’ groente

Foto: ANP

Foto: ANP

Minister Carola Schouten is vlakbij afspraken met supers over het verlagen van cosmetische eisen aan groente en fruit. Ze wil dat ook internationaal een vervolg geven.

Dat zei Schouten donderdag in de begrotingsbehandeling voor het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Schouten is nu met supermarkten, LTO en andere stakeholders in gesprek om afspraken te maken over verkoop van klasse 2 of andere klassen in supermarkten. Zo verwacht ze meer producten via supermarkten te verkopen en verspilling tegen te gaan. Overigens ziet de sector zelf beperkte ruimte voor zo’n versoepeling.

Als dat gesprek is afgerond en uit onderzoek duidelijk is welke cosmetische eisen geschrapt kunnen worden, wil ze met de Europese Commissie en UNECE aan tafel. Bij dat laatste onderdeel van de Verenigde Naties worden de internationale handelsnormen vastgelegd.

Streekproducten in het schap

Schouten zegde verder toe ook met supermarkten te bespreken hoe de opname van streekproducten in het assortiment en de zichtbaarheid ervan in het schap kan verbeteren. ChristenUnie en CDA hadden daarom gevraagd. Ze zei niets over het erkennen van streekproducten.

Verschillen onderzoeken keurmerken

Ook laat de minister opnieuw een onderzoek doen naar de duurzaamheidskeurmerken in Nederland. Bij de laatste afweging van duurzaamheidskeurmerken was er geen verschil in duurzaamheid tussen biologisch en PlanetProof.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin