Schmotzer schoffel met hoog frame

19-06-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Foto: Schmotzer.
Foto: Schmotzer.

De Duitse werktuigfabrikant Schmotzer heeft een nieuw model schoffel met een hoog frame en grote parallellogrammen. De doorlaathoogte onder de schoffelmessen is 50cm als ze hydraulisch zijn geheven.

Het nieuw model schoffel is de Venterra 2K. De belangrijkste vernieuwing is de uithefhoogte van de nieuwe, grotere parallellogrammen. Die heffen hydraulisch omhoog waarbij een doorlaat ontstaat van 50 centimeter onder de schoffelmessen. Volgens de fabrikant is het hierdoor mogelijk om ook in latere gewasstadia een perceel met geren te schoffelen in combinatie met sectieschakeling. Het nieuwe basisframe, afkomstig van de Amazone-maiszaaimachines, heeft een doorlaathoogte van 95 cm.

Twee parallellogrammen

De schoffel werkt met camera’s die de gewasrijen herkennen in combinatie met een automatisch schuifframe. Sectieschakeling, waarbij schoffelelementen op basis van gps-signalen hydraulisch heffen, is optioneel leverbaar. Bijzonder is dat de messen in een groot parallellogram hangen, en daarachter hangen vingerwieders, aanaardschijven of na-eggen aan een tweede parallellogram. Met twee parallellogrammen worden oneffenheden in niet vlak gelegd land opgevangen: komen de schoffelmessen omhoog, dan blijft een eventuele vingerwieder op de grond.

Belangrijkse vernieuwing, is de doorlaathoogte. De grote parallellogrammen heffen hydraulisch omhoog en onder de schoffelmessen is dan 50 centimeter ruimte. De doorlaathoogte van de framebalk is 95 centimeter.

Belangrijkse vernieuwing, is de doorlaathoogte. De grote parallellogrammen heffen hydraulisch omhoog en onder de schoffelmessen is dan 50 centimeter ruimte. De doorlaathoogte van de framebalk is 95 centimeter.

45 tot 75 centimeter

De schoffel is leverbaar van 4,5 tot 6,75 meter werkbreedte. Er wordt gewerkt aan bredere machines. De Venterra 2K is geschikt voor gewasrijen van 45, 50 of 75 cm. De schoffel weegt 2,3 ton, inclusief schuifframe en vingerwieders.

Reken voor een uitvoering van 6,75 meter breedte, met camera-besturing en sectieschakeling op een brutoprijs van € 63.000. Hoewel Schmotzer tegenwoordig volledig eigendom is van wekrtuigbouwer Amazone blijft de kleurstelling blauw-oranje; wel is de oranje kleur tegenwoordig Amazone-oranje.

Karsten
Bob Karsten redacteur TREKKER
Meer over


Beheer