Werktuig binnen handbereik met Macon werktuigendrager

22-04-2021 | Laatste update op 23-08 | |
De compacte bouw van de werktuigendrager realiseert Macon door een constructie over de bestuurder te maken. Naast dat als overrolbeveiliging dient, heb je goed beeld op het werk van de machine. Foto's en video: Klaas Eissens
De compacte bouw van de werktuigendrager realiseert Macon door een constructie over de bestuurder te maken. Naast dat als overrolbeveiliging dient, heb je goed beeld op het werk van de machine. Foto's en video: Klaas Eissens

Constructiebedrijf Macon uit Kraggenburg (Fl.) heeft onlangs een werktuigdrager gebouwd. De machine staat op een vaste spoorbreedte van 2.25 meter en is daarmee zeer geschikt voor het zaaien en schoffelen van uien en witlof.

Matthijssen Constructies, afgekort Macon, kreeg de vraag om een werktuigendrager te bouwen. Hoewel de machine nu nog alleen op de velden in Flevoland rijdt, sluit de fabrikant van de zogenoemde Macon MWD 225 niet uit om de machine seriematig te gaan bouwen.

De bestuurder zit naast de motor. Vanaf de luchtgeveerde stoel kun je met een rijhendel de hydrostatische aandrijving bedienen. Naast handmatig sturen, kan dit model ook op gps werken. - Foto's en video: Klaas Eissens

De bestuurder zit naast de motor. Vanaf de luchtgeveerde stoel kun je met een rijhendel de hydrostatische aandrijving bedienen. Naast handmatig sturen, kan dit model ook op gps werken. – Foto’s en video: Klaas Eissens

3 hefinrichtingen

De werktuigendrager weegt iets minder dan 2 ton en heeft drie hefinrichtingen aan boord. Een 4 cilinder Kubota-motor van 42,6 pk drijft drie hydrauliekpompen aan. Eén voor het aandrijven dan de hydromotoren in elk van de vier wielen, één voor het sturen en een voor de hydraulische functies en de aftakas. De aftakas drijft moeiteloos een blower van een zaaimachine aan. Ook een schoffelmachine, sporenwisser, granulaatstrooier, wiedeg en andere lichte machines kunnen in een van de drie hefinrichtingen gehangen worden. Door, in dit geval, de zaaimachine op een pallet met wieltjes te zetten, rij je hem ertussen en kun je eenvoudig de machine aankoppelen.

  • Je zit letterlijk boven de aandrukrollen van de zaaimachine. Het werk is zo goed te controleren, en zelfs met een lang voorwerp schoon te maken als dat nodig is.

    Je zit letterlijk boven de aandrukrollen van de zaaimachine. Het werk is zo goed te controleren, en zelfs met een lang voorwerp schoon te maken als dat nodig is.

  • De compacte bouw van de werktuigendrager realiseert Macon door een constructie over de bestuurder te maken. Naast dat als overrolbeveiliging dient, heb je goed beeld op het werk van de machine.

    De compacte bouw van de werktuigendrager realiseert Macon door een constructie over de bestuurder te maken. Naast dat als overrolbeveiliging dient, heb je goed beeld op het werk van de machine.

Vaste spoorbreedte

Het constructiebedrijf ontwierp een frame dat over de chauffeur heen gaat. Hierdoor kun je dicht op het werktuig zitten, en zo heb je goed zicht op het werk. Bij het eerste model gebeurt het sturen via gps. De vaste spoorbreedte meet 2,25. Een variabele, of andere spoorbreedte is op aanvraag mogelijk. De testfase is recent afgerond, en daarom kan de fabrikant nog geen prijs geven.

MACON MWD225 from Klaas Eissens on Vimeo.

van Erkelens
Jacco van Erkelens redacteur


Beheer