Schippers: klimaat ligt lastig bij kabinetsformatie

12-05-2017 | Laatste update op 04-08 | |
Edith Schippers - Foto: ANP
Edith Schippers - Foto: ANP

Klimaat is een van de pijnpunten bij de onderhandelingen voor het nieuwe kabinet. Dat zegt informateur Edith Schippers tijdens de wekelijkse persconferentie over de formatieonderhandelingen.

De partijen die onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet botsen af en toe flink met elkaar. Schippers liet zich ontvallen dat klimaat en immigratie lastige onderwerpen zijn. Ondertussen wordt er al wel geschreven aan een regeerakkoord, want op sommige onderwerpen is al overeenstemming.

Sinds maart onderhandelen VVD, CDA, D66 en GroenLinks over de vorming van een nieuw kabinet. Deze week hebben de onderhandelaars het onder meer gehad over migratie, veiligheid, wonen, landbouw, gas, arbeid en zorg.

Buma en klimaatvoorstellen

Inhoudelijk willen Schippers en de onderhandelaars nog niets zeggen over de onderwerpen. Wel schreven diverse media dat CDA-leider Sybrand Buma grote moeite zou hebben met de klimaatvoorstellen. De onderhandelaars zeggen het geschetste beeld niet te herkennen. “Ik heb veel verhalen in kranten gezien en daar klopt erg weinig van”, zei VVD‘er Halbe Zijlstra. “Ik heb vertrouwen in dit proces en al mijn collega’s daar aan tafel”, liet GroenLinks-voorman Jesse Klaver weten.

Schippers streeft er nog steeds naar om voor het zomerreces van de Tweede Kamer een nieuw kabinet te hebben. Dat is begin juli. “Ik geloof nog steeds dat we eruit kunnen komen.” Maar ze weet niet of het gaat lukken. Volgens Schippers doet iedereen hard zijn best om tot een akkoord te komen.

Vermaas
Mariska Vermaas parlementair verslaggever


Beheer