Kabinetsposten verdeeld: landbouw naar VVD en CU

30-12-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Formateur Rutte ontvangt de fractieleiders van de coalitiepartijen.   Foto: ANP
Formateur Rutte ontvangt de fractieleiders van de coalitiepartijen. Foto: ANP

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wordt net als de afgelopen periode een minister van de ChristenUnie. De minister van LNV krijgt een minister voor Natuur en Stikstof van VVD-huize naast zich.

Dat meldt formateur Mark Rutte. Rutte zal van maandag 3 januari tot donderdag 6 januari de nieuwe bewindslieden ontvangen. De namen van de beoogde bewindslieden (twintig ministers en negen staatssecretarissen) worden zondag 2 januari bekendgemaakt.

Mark Harbers

Voor de posten op landbouw worden verschillende namen genoemd. Die van VVD‘er Mark Harbers voor de post van Natuur en Stikstof zingt hard rond in Den Haag. Harbers was staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid in het vorige kabinet tot hij in mei 2019 aftrad. Daarna was hij voor de VVD in de Tweede Kamer woordvoerder voor onder andere het stikstofbeleid.

Huidig landbouwminister Carola Schouten wordt in elk geval geen minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Die post gaat naar het CDA. Op hetzelfde ministerie komt wel een minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen van de ChristenUnie.

VVD

De VVD levert de minister-president (Rutte) en de ministers voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, van Justitie, van Infrastructuur en Waterstaat, van Economische Zaken en Klimaat en de minister voor Langdurige Zorg en Sport. D66 levert de ministers voor Rechtsbescherming, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, van Financiën, van Defensie, en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

CDA

Er komen CDA-ministers op Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. ChristenUnie levert de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.

Daarnaast komen er negen staatssecretarissen (drie van VVD, drie van D66, twee van CDA en een van ChristenUnie).

Het kabinet gaat op zaterdag 8 januari in een zogenoemd constituerend beraad, een soort oprichtingsvergadering waarin de taakverdeling tussen ministers wordt besproken. Het kabinet wordt op 10 januari door de koning beëdigd.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer