Doorgaan naar artikel

Saldo prei blijft kwakkelen

Image premium

Prei uit de koelcel moet in deze weken minimaal 65 cent per kilo opbrengen om uit de kosten te komen, en wellicht 70 cent.

Dat is geen hard gegeven, want op de vraag ‘hoeveel is nodig om alle kosten reëel bedrijfseconomisch gezien betaald te krijgen?’ lopen de antwoorden van Nederlandse en Belgische betrokkenen uiteen van 50 tot 90 cent per kilo. Die spreiding is te verklaren uit het gegeven dat de productie per hectare uiteindelijk de meeste invloed heeft op de kostprijs.

Afgaand op de klokprijzen de afgelopen twee weken, lijkt het gewas het aardig te doen. Maar de wetenschap dat de uitbetaalprijs lager ligt, het afleverklaar maken van deze prei veel werk vraagt en het gegeven dat het aanbod onverminderd aan de lage kant is, maken dat de teelt per saldo nog steeds niet rendabel is. Veel voor de koelcel bestemde prei moest vanwege gewasslijtage en het uitblijven van hergroei uiteindelijk vroeg gerooid worden, of bleek zelfs ongeschikt voor bewaring.

Het ligt voor de hand dat koelcelprei de markt de komende twee weken blijft domineren, tegen structureel gezien te lage prijzen: telers verwachten dat de oogst van de eerste verse prei pas vanaf 10 juni op stoom gaat komen. Blijft groeizaam weer ook de komende weken uit, dan zit het er dik in, dat de volumes ook dan matig zullen zijn. Een uitzondering vormt de prei uit de kas, meldt een woordvoerder van veiling REO, met prijzen boven een euro per kilo. Prettig voor de betreffende aanvoerders, maar niet richtinggevend.

Verwachting: prijsvorming aanhoudend ondermaats

Bekijk meer

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin