Rust en telers keren terug in Ethiopië

13-01 | Laatste update op 08-07 | |
Rust en telers keren terug in Ethiopië
Rust en telers keren terug in Ethiopië

Ethiopië blijft kansrijk voor de Nederlandse tuinbouw. Dat stelt landbouwattaché Meeuwes Brouwer.

Meer dan een jaar is er een burgeroorlog aan de gang in Ethiopië. Twee maanden geleden werd die strijd zo hevig dat de Nederlandse regering Nederlanders met klem adviseerde het land te verlaten. Inmiddels is de situatie wat rustiger. De rebellen uit de provincie Tigray hebben zich weer teruggetrokken in hun eigen gebied en dreigen niet langer op te trekken naar de nationale hoofdstad Addis Abeba. Inderhaast vertrokken Nederlandse ondernemers keren daarom ook weer terug.

Directe schade viel mee

Terugblikkend stelt landbouwraad Brouwer dat de directe schade voor de Nederlandse bedrijven in Ethiopië mee lijkt te vallen. Tuinbouwbedrijven zijn niet in het noorden, maar veelal rond Addis Abeba gevestigd. En vooruitblikkend: “Ethiopië blijft veel potentie houden voor Nederlandse agrofood-bedrijven. We hopen op stabilisatie.”

Met name de tuinbouw, zowel sierteelt als groenten en fruit, en zuivel zijn en blijven sectoren die de Nederlandse ambassade in Ethiopië als kansrijk ziet. Zowel de grote interne markt van het land met 119 miljoen inwoners, als de export naar het Midden-Oosten en Europa hebben de afgelopen 20 jaar al veel Nederlandse bedrijven naar dit land gelokt.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer