Doorgaan naar artikel

Retail nog niet over op Hollandse tomaat

Er is voldoende aanbod van Nederlandse trostomaten, toch blijft de binnenlandse vraag beperkt.

Spaans importproduct wordt door retailers nog als een aantrekkelijk alternatief gezien.

In week 8 schommelt de prijs voor belichte trostomaten rond de 2 euro per kilo. Dat is niet overdreven, maar ook niet slecht, blijkt uit een rondgang. Volgens bronnen veert de prijs weer wat op nu de Spaanse voorraden langzaam beginnen te slinken.

Toch is de aanvoer vanuit Spanje nog onverminderd groot. De prijs voor Spaanse importtomaten ligt schommelt in week 8 tussen de 1,50 en 1,70 per kilo. Voor veel retailers is de lage importprijs een kans om een hoge marge te pakken op de prijs, zo luidt een verklaring van een handelaar. Nederlandse trostomaten zijn nog maar mondjesmaat in de supermarkt terug te vinden, met uitzondering van de diverse specialties. De vraag uit Duitsland is wel goed te noemen, aldus exporteurs. De markt komt weer een beetje op gang met de introductie van de eerste volumes belichte losse tomaten als voorloper op het seizoen. Binnen 2 tot 3 weken worden de eerste oogsten van onbelichte trostomaten van Nederlandse bodem verwacht.

Spaanse export

Voorlopig is de aanvoer vanuit Spanje onverminderd groot, ondanks de matige kwaliteit. Dat levert veel druk op de markt op. De Spaanse trostomaten brengen op de Duitse groothandel in week 6 bijvoorbeeld 1,64 euro op, terwijl die prijs voor Nederlandse trostomaten op 2,46 euro per kilo ligt, zo blijkt uit verzamelde gegevens van het Productschap Tuinbouw (PT). Telers zijn enigszins gepikeerd door het feit dat er momenteel nauwelijks supermarkten op de binnenlandse markt zijn die het Holland-product aanbieden, terwijl er al 9 weken voldoende belichte productie van trostomaten voorhanden zijn. Toch hebben telers in de winterperiode allerminst een slechte prijsvorming gekend. Maar de overheersing van Spaans en Marokkaans product in de Nederlandse schappen steekt.

In 2010 spraken in ieder geval Albert Heijn en Hoogvliet nog over meer Nederlands  product in de schappen in de winterperiode. Daarbij ging het onder meer over komkommer en tomaat. Maar die belofte lijkt nauwelijks te worden waargemaakt. Inmiddels zijn ook op Belgische bodem de eerste onbelichte losse tomaten geveild. Veiling Roeselare meldt dat voor de nieuwe teelt 3,15 euro per kilo wordt betaald in week 8. De eerste volumes zijn wat later op de markt dan in 2010, toen er ruim een week eerder werd geoogst. Vermoedelijk heeft het geringe aantal zonuren voor de nodige vertraging in de teelt gezorgd.

Binnen enkele weken zal het seizoen volledig losbarsten, de grote vraag is of supermarkten dan haast zullen maken met de omschakeling naar product van eigen bodem.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin