Doorgaan naar artikel

Registratie en kentekens trekker vanaf 1 januari

Vanaf 1 januari is het mogelijk trekkers te registreren en kentekens aan te vragen bij de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW).

Lange tijd was er onzekerheid over het moment waarop de registratie- en kentekenplicht voor landbouwvoertuigen in zou gaan. De RDW meldt nu dat eigenaren hun voertuigen vanaf 1 januari kunnen registreren en kentekens kunnen aanvragen. Er geldt een overgangstermijn van een jaar. Eerder zou deze conversieperiode enkele maanden duren, op voorwaarde dat het in de wintermaanden zou zijn, omdat er dan minder werkzaamheden zijn op het land.

Registratieplicht

De registratieplicht geldt voor alle trekkers en aanhangers en getrokken en zelfrijdende machines, met uitzondering van voertuigen die niet op de openbare weg komen en bijvoorbeeld heftrucks smaller dan 1,30 meter. Trekkers die harder dan 25 kilometer per uur willen rijden, moeten een kentekenplaat hebben. Ook het kenteken kan aangevraagd worden bij de RDW. Dat geldt ook voor voertuigen met een afwijkend formaat, waarvoor een ontheffing nodig is om op de openbare weg te mogen.

Digitaal, DigiD of eHerkenning

De registratie kan digitaal, met DigiD of eHerkenning. Bestaande voertuigen hoeven niet gekeurd te worden. Nieuwe voertuigen die in gebruik worden genomen na 31 december 2020, moeten voor de eerste registratie beoordeeld worden bij een van de keuringsstations van de RDW. Om een bestaand voertuig te registreren zijn de volgende gegevens van een voertuig nodig: merk, handelsbenaming, type (indien beschikbaar), Voertuig Identificatie Nummer (VIN), bouwjaar, brandstof, maximum constructiesnelheid.

Lees ook: Trekkerkenteken moet veiligheid verbeteren

Voor motorrijtuigen met een beperkte snelheid (MBBS) moet bovendien een gekozen voertuigomschrijving worden aangegeven. De registratie kost € 18 per voertuig. Trekkers die al een kenteken hebben omdat ze ook in het buitenland worden gebruikt (GV-kenteken) kunnen voor € 10,15 worden worden omgezet.

Registratie uiterlijk 31 december 2021

Alle registratieplichtige voertuigen moeten uiterlijk 31 december 2021 geregistreerd zijn. Daarna is digitale registratie niet meer mogelijk en moet een voertuig eerst gekeurd worden door de RDW om geregistreerd te worden. De kentekenplicht geldt vanaf 1 januari 2025 voor alle voertuigen die op de openbare weg komen. Voertuigen die 40 km/u willen rijden in plaats van 25 of ontheffingsplichtige voertuigen moeten vanaf volgend jaar al een kentekenplaat voeren.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin