Records bij groenteprijzen in juli

06-08-2019 | Laatste update op 31-08 | |
Records bij groenteprijzen in juli
Records bij groenteprijzen in juli

De maand juli leverde recordwinkelprijzen op voor verse groente, er is nog altijd geen zomerdip. Dat blijkt uit inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Met een index van 105,35 was de prijs circa 5,7% hoger dan vorig jaar. Ook lagen prijzen hoger dan 2016, het tot nog toe duurste jaar voor de zomermaand juli. Omdat consumenten een halve procent van hun inkomen uitgeven aan verse groente, spelen de hogere prijzen een beperkte rol in de totale inflatiestijging van 2,5% in juli.

Geen dip

Dit jaar kent de zomer feitelijk nog geen dip in groenteprijzen. In juni en juli lagen prijzen op een hoog indexniveau van rond 106, terwijl de prijsindex meestal onder 100 punten daalt. Dat gebeurde tot dusverre zonder uitzondering. In 2019 is het prijsbeeld met stabiele voorjaarsprijzen in de winkels uitzonderlijk.

Ook als rekening gehouden wordt met de hogere btw sinds begin van dit jaar is de prijs nog op een recordniveau. Dan blijft deze iets minder dan 3% boven die van vorig jaar en voorgaande jaren.

Glasgroente vooral duurder

Na de prijzenslag dit voorjaar lijken supermarkten de prijs gevoelig laag te houden. De hogere winkelprijzen lijken daarmee een weerspiegeling van de afzetmarkt, waar vooral de glasgroenten duur waren in juli.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer