Doorgaan naar artikel

Rechter: NVWA handelde juist in Q-organisme-aanpak

De strikte maatregelen van NVWA in 2021 om een gevaarlijke mijt te bestrijden waren terecht, ondanks schade bij de geblokkeerde kweker. Die moet ook verantwoordelijkheid nemen.

Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Het gaat om de aanpak van de spintmijt Eotetranychus lewisi eind 2021. De spintmijt staat op de lijst Q-organismen en moet daarmee uitgeroeid worden. De mijt kan veel schade aanrichten in diverse teelten, waaronder vruchtgroenten en fruit.

Schade zelf dragen

De getroffen kweker van kerststerren ging in beroep tegen besluiten van de NVWA om het bedrijf te blokkeren. Ook de schade die het bedrijf leed nadat het een partij kerststerren moest vernietigen in Zwitserland komt voor rekening van de kweker. Die zei de partij te hebben uitgevoerd nadat de mijt was geconstateerd, maar dat dit in lijn was met de bepaling van de NVWA. Het bedrijf was op dat moment nog niet officieel geblokkeerd, maar de kweker heeft ook een eigen verantwoordelijkheid, stelt de rechter. Deze rechter heeft ook geen bewijs gezien dat de NVWA-ambtenaar hiervoor de kweker toestemming gaf.

De blokkade van het bedrijf gedurende twee weken in de piek van het kerststerrenseizoen was nodig, stelt de rechter. Die tijd was nodig om te kijken of de bestrijdingsmiddelen voldoende werkten. Die twee weken waren namelijk nodig om de levenscyclus van de spintmijt af te wachten.

De kweker wees erop dat de vondst van dode spintmijten niet kan worden gelijkgesteld aan de vondst van levende mijten. De rechter oordeelt dat de partij in Zwitserland levende spintmijten bevatten en dat de maatregelen juist waren.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin