Rechter houdt taxatie kassen bij uitkoop intact

20-09-2018 | Laatste update op 19-09 | |
Foto: Ton van der Scheer
Foto: Ton van der Scheer

De taxatie van glasbedrijven bij het opkopen voor ontwikkeling van een bedrijventerrein blijft overeind, oordeelt de Raad van State.

De eis van een van de glasbedrijven dat eerst overeenstemming moet worden gesloten voordat het plan wordt uitgevoerd, wijst de Raad van State dan ook van de hand. De teler stelt dat Westland de waarde van zijn bedrijf aanvankelijk met bijna € 2 miljoen zo’n veel te laag heeft getaxeerd. Hij heeft bij een doorstart elders minimaal € 6,5 miljoen nodig. Na herberekening kwam de ontwikkelaar tot een waardetaxatie van € 4,7 miljoen. Het gaat om ontwikkeling van bedrijventerrein Honderdland 2 met ontwikkeling HOC.

Onafhankelijk rapport

De Raad van State stelt dat de taxatie onafhankelijk is uitgevoerd en dat niet is vastgesteld dat verkeerde aannames zijn gebruikt. Daardoor komt onteigening van de bedrijven door de gemeente Westland nu een stap dichterbij.

De gemeente Westland is al gestart met een onteigeningsprocedure voor een aantal glastuinbouwbedrijven om bedrijventerrein Honderdland te ontwikkelen. Een aantal bedrijven heeft meerdere jaren nodig om een bedrijf te verplaatsen. Of het tot onteigening komt, is de vraag. “Parallel aan dat proces blijven we in overleg met de bedrijven”, liet de gemeente weten deze zomer. Het proces wordt bemoeilijkt door een oplopende grondmarkt, waardoor tuinders vinden dat de ontwikkelaar te lage prijzen biedt voor de percelen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer