Doorgaan naar artikel

Rechter geeft ruime uitleg constructie voedselbos

voedselbos

Foto: Twan Wiermans

Rondleidingen en recreatie horen bij een voedselbos, stelt de rechter. Ook past een oogstaandeelhouders-constructie bij een voedselbos.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland. Omwonenden in de gemeente Stichtse Vecht vroegen de gemeente te handhaven. Zij stellen dat het voedselbos, grenzend aan hun achtertuin, niet bedoeld is voor productie van voedsel, maar dat het een belevingsbos is. Er worden geen bessen geplukt, maar rondleidingen gegeven. Ooit was het maisland, maar dit is geen agrarisch gebruik, stellen de omwonenden.

Volgens de gemeente Stichtse Vecht passen de activiteiten binnen het bestemmingsplan, zolang de rondleidingen ondergeschikt zijn aan voedselproductie. De rechter stelt dat het bestemmingsplan inderdaad geen beperkingen opstelt aan een voedselbos.

Voedselbos geen volkstuin

De omwonenden stellen verder dat het voedselbos geen moestuin is, maar in feite een volkstuin. Dat is niet toegestaan volgens het bestemmingsplan. De tuin werkt met 75 oogstaandeelhouders die hun groente laten oogsten. Een groep eigenaren tuinders, vrijwilligers en stagiairs doet tegen betaling de oogstwerkzaamheden.

Volgens de rechtbank is een volkstuin een stuk grond door de overheid beschikbaar gesteld waarop door stadsbewoners gewassen worden geteeld. Dat is hier niet aan de orde. De constructie oogstaandeelhouders valt dus onder het begrip voedselbos, stelt de rechter.

Ook het bezwaar tegen twee koepelkassen wuift de rechter weg. Deze hebben een onmisbare functie in voedselproductie en tasten het landschap niet te veel aan.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin