Doorgaan naar artikel

Rechter buigt zich over octrooi radijsspruit

Image

De voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag buigt zich over het octrooirecht op paarskleurige radijsspruiten, Raphanus sativa.

Taste of Nature holding, een onderneming van Rob Baan van Koppert Cress, vindt dat concurrent Cresco het octrooi schendt. Het bedrijf kocht in het verleden Sakura cress en Sango Sprouts van Koppert Cress, maar ging deze varianten zelf ook vervaardigen en verhandelen. ”Cresco verhandelt zijn Red Radish tegen lagere prijzen dan Koppert Cress”, aldus advocaat Paul Steinhauser.

Het octrooi op Raphanus sativa, een radijsspruit met een sterk verhoogd anthocyanide-gehalte, werd in 2001 verleend aan de ontwikkelaar van de spruit, Gerrit Koppert. Hij verkocht het octrooi bij zijn pensionering aan zijn medewerker Rob Baan. De verlening van het octrooi was volgens Steinhauser moeilijk, maar werd uiteindelijk wel verleend op basis van een ’product by proces’- claim.

Cresco weerlegt de aantijging over de inbreuk op het octrooirecht. Advocaat Thomas Berendsen wijst de rechter in zijn pleidooi op het feit dat Taste of Nature ten tijde van de daging voor het kortgeding geen octrooihouder van Raphanus sativa was, omdat het toen nog niet overgedragen was op de nieuwe eigenaar. Berendsen pleit tevens dat het verlenen van een octrooi op een natuurlijk product, dat volgens volledig natuurlijk proces is gerealiseerd, wettelijk niet toegestaan is. Daarmee zou het huidige octrooi niet geldig zijn.

Broodnodige diversiteit
De Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding, een onafhankelijke denktank van wetenschappers, vindt dat octrooirecht op planten of op een techniek van plantenveredeling het kwekersrecht ondermijnt en de ruimte voor veredelaars beperkt. “Het octrooirecht beperkt de broodnodige diversiteit van rassen en de diversiteit van kwekers De voedselvoorziening dreigt daarmee meer en meer in handen te komen van een steeds kleinere en dominantere groep van zaadbedrijven.”

Bron: Boerderij Vandaag – Auteur: Mariska Vermaas

Delen

Image
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin