Doorgaan naar artikel

Markt: Uitschieters in staart 2019

witlofprijspiekte in laatste weken december. Foto: Archief G&F.

witlofprijspiekte in laatste weken december. Foto: Archief G&F.

Witlof, aardbeien, Conference en komkommer konden eind december bogen op gunstige uitbetaalprijzen.

Dat blijkt uit veilingstatistieken van de Belgische veilingen over week 52. Voor veel producten is in deze prijs een feestdagenbonus opgenomen. De vraag is dan hoog. Dat lijkt het geval voor de producten witlof, aardbeien, maar ook voor Conference en komkommer. Ook spruiten wisten van de decembervraag te profiteren, getuige de laatste prijsoverzichten van de de koepel voor Belgische afzetorganisaties VBT.

Aardbei prijsuitschieter

De opvallendste prijsuitschieter was voor aardbei. De prijs van gemiddeld € 11,32 bij Elsanta lag € 5,50 boven de prijs van 2018 en ook 2017. Voor wilof is met € 2,34 bijna twee keer zoveel betaald als in 2018 en ook duidelijk meer dan in 2017. Bij spruiten lagen de gemiddelde uitbetaalprijzen € 0,20 tot € 0,30 boven de gemiddelde prijs van de laatste twee jaar in die week.

De witlofprijs piekte in de laatste weken van december. -  Foto: Archief G&F.

De witlofprijs piekte in de laatste weken van december. – Foto: Archief G&F.

Jaarrond

Voor komkommer was 2019 het tweede jaar dat jaarrond werd aangeleverde in België. In 2018 konden de volumes komkommers de kopers nog niet overtuigen en kwam € 0,21 op de klok. De prijs afgelopen jaar was € 0,66. De hogere prijzen in week 52 (en daarvoor) hielpen de Belgische veilingen naar records voor jaaromzetten. Voor zowel veiling REO als BelOrta geldt dat ze in 2019 recordomzetten boekten.

Beheer
WP Admin