Doorgaan naar artikel

Rabo moet knoop doorhakken Hartman-zaak

De Rabobank moet beslissen of de bank verlies uit het faillissement van Hartman verhaalt op de erven.

De Rabobank is aan zet bij de afwikkeling van het faillissement van teeltbedrijf Hartman. Kiest de bank voor een hoger beroep tegen uitspraken van de rechtbank uit oktober vorig jaar? Daarin oordeelde de rechter in deze gevoelige zaak in het voordeel van de erven Hartman. Fraude van Hartman was niet bewezen. Ook oordeelde de rechter dat Harman niet roekeloos heeft gehandeld bij de groei van het teeltbedrijf.

Uit het laatste curatorrapport blijkt dat de curator een hoger beroep toch voorbereidt. Met het uitbrengen van een ‘pro forma appeldagvaardiging’ heeft de curator de hoger beroepstermijn veilig gesteld. De Rabobank is nu aan zet. Uit het verslag blijkt dat de bank een boedelbijdrage doet om de werkzaamheden van de curator op dit punt te compenseren.

Administratie doorzoekbaar

Als het tot een hoger beroep komt, is het mogelijk dat advocaten met meer administratie van Hartman zullen komen. De curator heeft de administratie doorzoekbaar gemaakt. De curator onderzoekt ook de goedkeuringsverklaring van de accountants van Hartman. Niet duidelijk is wat de consequenties daaruit zijn.

Hartman leed in 2018, mede door de hete zomer, een monsterverlies van bijna € 12 miljoen op een omzet van € 30 miljoen. De belangrijkste klant was Bakker Barendrecht. De curator meldt in het laatste verslag dat de afwikkeling met debiteuren is afgerond.

Bodemprocedure

Parallel aan deze rechtszaken loopt een bodemprocedure waarin de erven de oud-eigenaar The Fruit Farm en Hein Deprez willen dwingen de overnamebedragen uit 2017 te voldoen. Het overnamebedrag dat jaar was € 7 miljoen dat in fases zou worden betaald. Ook in deze zaak besloot de rechter recent in een tussenuitspraak dat The Fruit Farm fraude niet heeft bewezen. Binnenkort wordt bekend of in deze zaak opnieuw getuigen worden gehoord. Dat is aan The Fruit Farm en Deprez. The Fruit Farm kwam in zwaar financieel weer door forse tegenslagen bij verschillende teeltbedrijven waarin het investeerde, waaronder Hartman.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin