Doorgaan naar artikel

Curator ziet bij Hartman geen onrechtmatigheden

Vier jaar na het faillissement van teeltbedrijf Hartman in Sexbierum sluit de curator onderzoeken af. In de boeken en het bestuur zijn geen onrechtmatigheden gevonden.

Dat stelt curator Lunter in het jongste faillissementsverslag. De laatste eigenaar The Fruit Farm vroeg in 2019 zelf faillissement aan, nadat pogingen mislukten om het bedrijf te redden. Rabobank gaf geen teeltkrediet meer af voor 2020, waarna The Fruit Farm het teeltbedrijf nog probeerde te verkopen. Na faillissement kwam het tot dit jaar in handen van Best Fresh Group.

Geen sprake van onbehoorlijk bestuur

De curator deed uitgebreid boekenonderzoek door de administratie te digitaliseren en monitorde ook boekenonderzoek van de belastingdienst. Uit antwoorden van de voormalige bestuurders concludeert de curator nu dat alles voldoende duidelijk is. Er is geen sprake van onbehoorlijk bestuur of benadelend handelen toen The Fruit Farm wist dat een faillissement niet meer te voorkomen was. De curator ziet geen aanleiding tot het zetten van gerechtelijke vervolgstappen.

Claim van Nederlandse Emissieautoriteit aanvechten

De curator ziet het tot haar resttaak om een claim van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) aan te vechten. De NEa verplicht de curator om 4.162 emissierechten CO2 in te leveren. Glasgroentebedrijf Hartman uit Sexbierum was tot 2019 actief op het Europese systeem van emissiehandel (ETS). De zaak moet nog gevoerd worden bij Raad van State.

Een relatie van de afwikkeling met nog andere mogelijke rechtszaken ziet de curator niet meer. Recent werd door de rechter de koop uit 2017 ontbonden en hoeft The Fruit Farm niet meer een resterend overnamebedrag te betalen. Of een mogelijke schadeclaim van The Fruit Farm dan nog kans maakt, is onduidelijk maar houdt niet verband met het afwikkelen van het faillissement.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin