Doorgaan naar artikel

‘Provincies moeten ganzen aanpakken met laser’

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren wil dat de regering provincies stimuleert proeven te doen met de Agrilaser voor het verjagen van ganzen.

Een motie van die partij kreeg dinsdag steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. Volgens de Partij voor de Dieren kan één laser 700 hectare schadevrij houden. Vier lasers is voor één polder voldoende. De terugverdientijd van de 30.000 euro zou niet meer dan een jaar zijn als de proef slaagt en de gewasschade naar nul daalt. De Agrilaser verspreidt een groene laserstraal welke door een gans als fysiek object wordt waargenomen. De laser wordt daardoor als een gevaar gezien door vogels.

Vorige maand bleek de provincie Noord-Holland niet bereid om op korte termijn een proef te financieren met ganzenverjaging via volautomatische lasers. De provincie wil eerst weten of de lasers veilig zijn. Ook ziet de provincie het Faunafonds als meest geëigende partij om zo’n proef op te pakken.

Het plan van de pilot komt van de Partij voor de Dieren. Omdat de lasers nog duur zijn (5000 euro) stappen ondernemers niet makkelijk in, ook omdat nog niet helemaal bewezen is dat het werkt.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin