Prijzen van glasgroenten onderuit

21-05-2015 | Laatste update op 24-08 | |
Prijzen van glasgroenten onderuit

Deze weekzijn de prijzen van kasgroente sterk gedaald als gevolg van toenemende producties in binnen- en buitenland en tegenvallende vraag. Vooral marktkooplui klagen over het weer en tegenvallende verkopen.

Vrijwel alle kasgroente hebben deze week met sterke prijsdalingen te maken. De prijs van gekleurde paprika halveerde in de afgelopen vier dagen. Paprika heeft lange tijd hoge prijzen gekend door een krappe aanvoer. Maar de rode paprika bracht vandaag nog maar circa € 1,20 per kilo op bij The Greenery, de helft van afgelopen maandag. Bij Zon noteerde de sortering 181/221 (80) vandaag circa € 1,16 per kilo. Gele paprika zakte er een dubbeltje minder ver weg. Groene paprika is de uitzondering. Het prijsniveau was voorgaande weken erg laag vanwege een productiepiek, maar de klokprijs is deze week gestegen tot boven die van de gekleurde paprika.

Komkommer, aubergine en sla in de min

De komkommerprijs is deze week ook akelig snel gedaald naar een niveau van ongeveer 12 cent per stuk (40-ers, The Greenery). Maandag werd er nog 20 cent voor betaald. Opvallend is dat de klokprijs van BelOrta woensdag steeg van 19 naar 24 cent per stuk. Zo’n tegendraadse prijsstijging is in het verleden meermaals in verband gebracht met aankopen door handelaren die hiermee de bemiddelingsprijs in Nederland willen beïnvloeden. Niet duidelijk is of dat nu weer het geval is.

Ook aubergine moet weer een stap terug doen. Het hele voorjaar vallen de aubergineprijzen al tegen. Na een korte en gematigde opleving van de prijzen rond week 20 zijn de klokprijzen bij The Greenery deze week weggezakt van circa 85 cent op maandag naar circa 50 cent per kilo vandaag. Bij BelOrta zakte de prijs wat minder ver weg, maar de tendens is hetzelfde.

Ook glassla brengt weinig meer op door de sterk toegenomen Europese aanvoer uit de vollegrond. Glassla (45 kilo) deed vandaag voor de klok van The Greenery 12 cent per krop. Dat was maandag nog gemiddeld 26 cent. Lollo bionda en eikenblad maakten ook een duikeling, van 34 naar minder dan 20 cent per krop. Bij BelOrta bracht de bionda gisteren nog maar 12 cent per krop op, nagenoeg hetzelfde als het product uit de vollegrond.

Verdringing bij fijne tomaten

Voor de fijne losse tomaten (cherry- en minipruim) werd gisteren en vandaag nog maar rond 5 cent per doosje (250 gram) betaald voor de klok van The Greenery. Deze meer gangbare tomaten lijken verdrongen te worden door specialere soorten zoals de cherrytros  en specialties. Maar ook dit segment staat onder druk, zegt Maarten Verhaegen van BelOrta. Internationaal staan er dit jaar veel meer specialty-tomaten als reactie op de goede prijsvorming van de afgelopen jaren. In Frankrijk is het areaal erg sterk gegroeid, in België staat dit jaar 60 hectare specialties, ruim 15 procent meer dan in 2014. Door het grote volume dalen de prijzen van de specialties nu ook snel. De klokprijs van Cherita-troscherry lag vandaag bij The Greenery rond € 1,25, bijna de helft van de prijs van afgelopen maandag. De losse tomaat ontkomt ook niet aan een prijsdaling. De ronde tomaat bracht vandaag nog maar 40 cent per kilo op bij The Greenery, een 44 cent bij ZON. Trostomaten weten zich nog redelijk te handhaven maar de tendens is ook naar beneden gericht.

Afvlakkende aanvoer

Naast de sterk toegenomen volumes wordt het koude weer aangewezen als oorzaak van de sterk gedaalde prijzen. “Klanten die op de markt staan merken dat het koude en soms natte weer de verkoop tegenwerkt. Dat is ook de voornaamste reden dat asperges geen goede prijzen opleveren”, aldus een handelaar voor de binnenlandse markt. Mogelijk trekt de vraag de komende week wat aan doordat meerdere retailers acties hebben gepland. Lidl is volop in het gat gesprongen en Plus biedt 5 groenteproducten voor 5 euro aan.

De verwachting is dat de komende twee weken het volume Belgische en Nederlandse fijne tomaten nog zal groeien maar daarna zal afvlakken. Uit Spanje en Marokko komen nog steeds veel fijne tomaten. De import uit Marokko zou per 1 juni gedaan moeten zijn als gevolg van het handelsakkoord met de EU. Spanje wordt steeds meer jaarrond-leverancier van fijne tomatensorteringen.

Boonekamp
Gerard Boonekamp oud-redacteur
Meer over


Beheer