Doorgaan naar artikel

Prijzen bladgewassen onder druk

De prijzen voor spinazie zijn na Pinksteren in elkaar gezakt. Bij de alternatieve slasoorten verloopt de prijsvorming al langere tijd vrij moeizaam.

Waar eerder prijzen van 40 cent per kilo en hoger gebruikelijk waren, zijn deze inmiddels fors teruggevallen. Eind week 24 spreken telers eerder over 10 cent per kilo. “De vraag is minimaal”, merkt Johan Luijkx in Breda. “In week 23 gingen ze nog goed weg, maar na de Pinksteren is het helemaal niets meer. Er is gewoon een overaanbod. We leveren deels op contract, maar deels ook aan de vrije handel. En die laatste loopt helemaal niet.” Dat heeft volgens hem mede te maken met de weersomslag naar nat weer. “Wij telen op bedden. Je ziet dat daar toch ineens een pallet meer vanaf komt dan anders. Met een paar buien is het ineens hard gaan groeien.” “Maar dat kan straks ineens weer anders zijn, als er bijvoorbeeld na echt zware neerslag weer minder geoogst kan worden.”

Vochtig weer
“Het gaat momenteel heel moeizaam met de spinazieteelt”, concludeert Corné Boeren in Breda eind week 24. Dat geldt zowel voor de prijsvorming als de kwaliteit. “Door de omslag naar vochtig , regenachtig weer heeft de spinazie meer last van smet, zonnebrand en Pythium. Het schrale weer is voorbij, en de luchtvochtigheid is omhoog gegaan. Je ziet de warme dampen uit de grond komen. Dat is funest voor de kwaliteit van de spinazie.”

De soms matige kwaliteit, waar hij veel collega’s ook over hoort, maakt het product iets korter houdbaar. Dat zet extra druk op de prijs, die toch al is gedaald door een grotere aanvoer. In de droge warme periode was de hoeveelheid beregening soms aan de krappe kant, wat de groei wat vertraagde en de opbrengst verlaagde.

Met het groeizame vochtige weer is de aanvoer weer toegenomen. “Het is echt slecht.” Boeren: “En de binnenlandse markt was al wat minder door het hele mediaverhaal.” Hoewel Ehec in direct verband werd gebracht met andere groenten, is volgens hem bij elk groentegewas wel wat effect te merken van huiver bij consumenten.

Aantrekkende markt
Bij de lollo bionda en rossa is de kwaliteit bij Gert van Vught in Achthuizen steeds goed. “Maar de afzet is het hele voorjaar tot nu toe al moeizaam. Het groeide hard met het mooie weer, en ook vanuit Frankrijk en Spanje kwam er in maart en april nog volop import. Die ingezette trend van lagere prijzen heeft zich voortgezet.” Daar kwam later het algemene effect op de verminderde groente-consumptie na de berichtgeving over de Ehec-bacterie nog overheen. “Eerder hebben we weken gehad dat koelcellen nog vol zaten bij handelaren, en je ze voor 10 tot 12 cent nauwelijks kwijt kon.” De laatste periode zijn prijzen rond de twee dubbeltjes het maximaal haalbare. “Al heb ik het idee dat het wat aan gaat trekken. Er gaan geruchten dat Rusland weer wat aan de markt gaat komen.”

Bij de babyleaf, die hij eerst in de kas teelt en vanaf eind maart buiten, gaat alles tegen vooraf afgesproken contractprijzen weg. Het hele jaar heeft het hard gegroeid. “Maar met het nattere weer is het de laatste twee tot drie weken groeizamer dan tijdens het hele voorjaar.”

Bron: Groenten & Fruit Actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin