Prijs voor schil- en industriefruit maakt verschil

20-10-2017 | Laatste update op 08-06 | |
Dichte koelcel voor peren. - Foto: RBI
Dichte koelcel voor peren. - Foto: RBI

Appeltelers zien belangstelling voor het ‘mindere fruit’ toenemen. Voor schilfruit zijn prijzen tot € 0,42 mogelijk.

Deze week zijn de prijzen voor dit marktsegment gestegen. Voor industriefruit zijn ook prijzen te maken tot wel € 0,28 per kilo. Uitgaande van een normaal percentage industriefruit van 10% tikt die prijs aan in vergelijking met andere jaren waarin de industrieprijs misschien € 0,07 was of iets hoger. Voor een middenprijs kan dat zo € 0,02 verschil maken. Het effect van hoge prijzen voor klasse 1 is groter. Telers ontvangen zo rond de euro tot € 1,10 voor de beste partijen van de maat 75-80 millimeter.

Fruitverwerkers zoeken naar fruitpartijen op de vrije markt, maar het aanbod is niet groot op dit moment.

Voor schilfruit is de vraag dus goed. Fruitverwerkers zoeken naar fruitpartijen op de vrije markt, maar het aanbod is niet groot op dit moment. In zo’n vraagmarkt kan een veiling op Service2Fruit een prijs zetten en daar worden dus dergelijke prijzen betaald.

Uitbetaalprijzen

Tegelijk zijn er ook signalen dat door de krapte op de appelmarkt grote supermarkten iets soepeler zijn bij inkoop op kleuring. Zij zoeken ook buiten hun gebruikelijke leveringskanaal naar appels. Door die verlaging van inkoopeisen van de versmarkt is het aanbod schilfruit misschien nog kleiner. Ook stelt een handelaar dat door kwaliteitsproblemen ook niet al het fruit voor schilfruit in aanmerking komt.

Voor goede Elstar wordt de prijs voor ongesorteerde partijen geschat op circa € 0,70 per kilo. Vaak is de koper ook bereid meer risico te lopen.

Afgelopen week gaven de Belgische veilingen een uitbetaalprijs voor appels en peren van € 0,50 per kilo. Dat beeld is terug te zien in het aanbod ongesorteerde partijen Jonagold. Daarvoor ligt de vraagprijs rond de € 0,50, maar op Service2Fruit kan door de krapte ook een prijs van € 0,53 uit de bus komen. Voor goede Elstar wordt voor ongesorteerde partijen de prijs geschat op circa € 0,70 per kilo. Vaak is de koper ook bereid meer risico te lopen.

Jonagold duurder

Op de Duitse groothandelsmarkten valt op dat voor Nederlandse Jonagold hogere prijzen zijn ingesteld (€ 1,05). De prijs voor Jonagold (Duitse) is overigens iets hoger dan voor Elstar (Duitse), eveneens opvallend.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer