Doorgaan naar artikel

Preiprijzen zakken onder de euro

prei januari 2024 premium

Het doek is verwijderd, maar water speelt het rooien van prei nog wel parten. - Foto: Stan Verstegen

Deze week zakten de prijzen voor de belangrijkste sorteringen prei. Op de Nederlandse veilingen zakte die donderdag 25 januari naar een prijs van € 0,84 tot € 0,89 per kilo.

Met het stijgen van de temperaturen zakken deze week de preiprijzen. Bij The Greenery zakte de prijs begin deze week naar € 1,16 per kilo voor de sortering Lang Wit. In de loop van deze week daalde die tot € 0,84 op donderdag. Eind vorige week kostte die sortering nog op € 1,44. Bij ZON fruit & vegetables ging de prijs eind vorige week van € 1,39 naar € 1,36. In het begin van deze week werd € 1,17 voor de klok betaald, donderdag 25 januari was dat € 0,89.

Preiprijs bij BelOrta

Bij BelOrta ging de prijs van prei na de piek in de tweede week van januari omlaag. Midden vorig week werd voor de klok nog € 1,87 tot € 1,89 per kilo betaald. Op vrijdag 19 januari was dat € 1,43 en op maandag 22 januari zakte die naar € 1,18 om in het midden van de week op € 1,10 uit te komen. De verwachting is dat ook daar de dalende trend zal doorzetten naar prijzen onder de euro.

Stijging van de preiaanvoer

Aangezien de vorst uit de grond is en telers weer kunnen rooien, ligt het voor de hand dat het aanbod geleidelijk verder zal toenemen. Door alle moeilijkheden die er gedurende het seizoen al waren, is de verwachting dat de hoeveelheden niet dusdanig zullen toenemen dat de prijs echt onder druk komt te staan.

Prei in de supermarkt

Deze week vraagt Dirk € 0,49 voor een prei. Bij Dekamarkt komt een prei op € 0,59 en bij Aldi op € 0,65. Plus rekent € 0,73; Jumbo € 0,73 en Vomar en Albert Heijn vragen volgens Supermarktscanner.nl deze week € 0,75.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin