Doorgaan naar artikel

Prei na piek in rustig vaarwater

Prei onder klimadoek. - Foto: Stan Verstegen premium

Prei onder klimadoek. - Foto: Stan Verstegen

Half januari piekte de preiprijzen voor de klok als gevolg van de vorst en de mindere beschikbaarheid van andere groenten naar een hoogte van €1,90 tot zelfs €2 per kilo. Twee weken later ligt het niveau globaal €1 lager.

Dat is nog altijd een mooie prijs, maar ook eentje die nodig is, gezien de lagere producties en het meerwerk dat de huidige prei met zich meebrengt. Naar verwachting zal de markt stabiel blijven, wellicht zelfs tot aan het einde van dit seizoen.

Prijsverloop Veiling REO

In grote lijnen was in de afgelopen drie maanden sprake van een geleidelijk stijgende prijs van prei voor de klok op Veiling REO. Lag het niveau half november voor de Flandria sortering 3-4 FLDW rond 45 cent per kilo, daarna liep dat geleidelijk op naar rond 90 cent kort voor Kerstmis. In de week na kerst was sprake van een licht verval, maar in de tweede week van januari stegen de prijzen snel tot een piek half januari van €1,91 per kilo.

Prijsverloop Veiling REO in de afgelopen drie maanden.

Prijsverloop Veiling REO in de afgelopen drie maanden.

De snelle prijsstijging werd gevolg door een snelle prijsdaling met daarna een geleidelijke daling tot een stabilisatie naar het huidige niveau van rond een euro per kilo. Het lijkt er niet op dat daarin op de korte termijn veel verandering in zal komen, maar ook voor de langere termijn zijn de vooruitzichten goed.

Nederlandse veilingen

Op de Nederlandse veilingen ZON fruit & vegetables en The Greenery is het geschetste prijsverloop vergelijkbaar. Bij ZON was de piek met een klokprijs van €1,73 op 16 januari iets lager, maar bij The Greenery werd zelfs €2,02 aangetikt. Maandag en dinsdag bleven de prijzen voor de sortering Lang Wit op beide veilingen net boven de euro.

Prijsverloop Nederlandse veilingen in de afgelopen drie maanden.

Prijsverloop Nederlandse veilingen in de afgelopen drie maanden.

Nederlandse situatie

De prei die afgelopen periode vanuit de koelcellen werd geleverd was van goede kwaliteit. Het aanvoerniveau was lager dan gebruikelijk, zoals dat heel het seizoen al is. Sommige telers leveren nog vanuit de koelcel, andere zijn op het veld aan het rooien. Welke invloed dat heeft op de hoogte van de aanvoer is even afwachten, stelt de woordvoerder van ZON fruit & vegetables. Hij verwacht vooralsnog weinig verandering, zolang de prijs rond die euro blijft hangen, maar mocht de prijs toch serieus gaan dalen, dan zullen telers daar met het rooien op inspelen door het wat rustiger aan te doen.

In Nederland is vrijwel alle winterprei die nog op het veld staat, afgedekt. Bij de late winterprei, bestemd voor de hergroei, is dat niet het geval. Het is even afwachten hoe de winterprei onder het doek uitkomt, maar de verwachtingen zijn positief. Immers, er was slechts sprake van matige vorst zonder een gemene oosten wind.

Vragende markt

Europees gezien is er vanuit marktoogpunt bekeken sprake van een gezonde situatie. Niet alleen in Nederland en België is de productie lager dan gebruikelijk, dat geldt ook voor andere Europese landen door problemen aldaar. Dat uit zich in een vragende markt en een stabiele prijsvorming.

Los van de vaste contracten bespeurt de woordvoerder van ZON dat supermarkten bereid zijn in de vrije verkoop wat meer te betalen om toch aan hun kwantum te komen. Daarbij wordt wel angstvallig naar de concurrentie gekeken.

In de winkels zijn de prijzen hierdoor ook omhoog gegaan. Losse prei kost deze week bij Albert Heijn 65 cent per stuk, Jumbo vraagt 55 cent en Jan Linders 59 cent. De Plus verkoopt losse prei op gewicht, 90 cent voor 500 gram.

Maak zelf prijsvergelijkingen van diverse gewassen

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin