‘Positieve aandacht: Houtense Ondernemersprijs’

30-10-2017 | Laatste update op 25-07 | |
van Wijk
Wilbert van Wijk fruitteler
Foto: ANP
Foto: ANP

Donderdagmiddag 12 oktober stond ik ineens op het podium in mijn nette pak. Ons bedrijf was dit jaar genomineerd voor de Houtense Ondernemersprijs, een tweejaarlijks evenement in onze gemeente.

Nadat we de voorronde waren doorgekomen, hoorden we bij de drie finalisten. Helaas hebben we niet gewonnen, maar alle gemeentelijke aandacht is al een overwinning op zich. Vaak horen wij onze gemeente en omwonenden juist als er iets aan de hand is. Het plaatselijke sufferdje springt er gelijk op in als het spuitseizoen weer is begonnen, of als agrariërs een vergunningsaanvraag doen. Boeren dichtbij de bebouwde kom in een snelgroeiende gemeente vlakbij een grote stad heeft zeker wel voordelen, maar ook nadelen.

Positieve aandacht

Enerzijds smullen de omwonenden van de verse appels in de landwinkels, maar anderzijds blijven wij de veroorzakers van vrachtverkeer, de gebruikers van bestrijdingsmiddelen en de bedrijven die alleen maar Poolse arbeidskrachten hebben. Daarom waren wij erg blij met deze positieve aandacht.

De burgemeester roemde ons omdat wij ondanks de flinterdunne marges in de sector een groei doormaken, met volle aandacht voor natuur en milieu. Toch blijft het mij verbazen dat veel ondernemers maar weinig weten over wat een agrarisch bedrijf nu écht doet.

‘Voor mij zijn het deze kleine duwtjes in de rug die bevestigen dat we op de goede weg zijn’

Uiteindelijk is de nominatie voor ons persoonlijk een waardering voor de weg die wij zijn opgegaan in de laatste jaren. We hebben de omslag gemaakt van alleen een teeltbedrijf, naar een multifunctioneel bedrijf waar koeling en sortering ook belangrijke activiteiten zijn geworden. Nu weet ik wel dat zo’n nominatie snel wordt vergeten en er uiteindelijk alleen maar over de winnaar wordt gepraat, maar voor mij zijn het toch deze kleine duwtjes in de rug die bevestigen dat we op de goede weg zijn.

Meer over


Beheer