Poolse minimumprijzen voor industriefruit

31-05-2019 | Laatste update op 31-08 | |
Foto: Ton van der Scheer
Foto: Ton van der Scheer

Döhler, één van de grootse appelsapproducenten in Polen, gaat appels inkopen met minimumprijzen.

Daarmee kan de bestaande inkoop tegen dagprijzen voor telers minder prijsrisico opleveren. Het is één van wijzigingen die Döhler aanbrengt aan het inkoopbeleid. Dat doet het bedrijf na een onderzoek van het Pools Bureau voor Concurrentie en Consumentenbescherming (UOKIK). Zo bleek Döhler ook op grote schaal de uitbetaaltermijnen te overschrijden. Döhler heeft toegezegd het inkoopbeleid aan te passen en telers binnen 30 dagen te betalen en coöperaties binnen 60 dagen. Dat was 90 dagen.

Rente met terugwerkende kracht

Het bedrijf heeft ook voorgesteld om alle facturen uit de periode juli 2017- mei 2019 door een externe auditor te laten controleren en rente te betalen indien de betalingen te laat aan de leveranciers overgemaakt zijn, blijkt uit een bericht van het Nederlandse consulaat op agroberichtenbuitenland.nl.

Marktsituatie verandert

Mogelijk dat de minimumprijzen voor industrie-appels bij de komende oogst op een hoger peil worden vastgesteld. Door vorstschade zal de appeloogst mogelijk fors lager uitvallen. Dit seizoen zijn de voorraden groot in Polen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer