Plek voor 41 groentekassen op restwarmte in Verenigd Koninkrijk

14-04-2020 | Laatste update op 17-08 | |
Het Verenigd Koninkrijk kan met een investering van ¬ 3 miljard stappen zetten naar zelfvoorzienende glasgroenteteelt. - Foto: Misset.
Het Verenigd Koninkrijk kan met een investering van ¬ 3 miljard stappen zetten naar zelfvoorzienende glasgroenteteelt. - Foto: Misset.

In het Verenigd Koninkrijk is ruimte voor 41 kassen op restwarmte bij zeewierbedrijven, waardoor de import kan dalen.

Dat stelt Low Carbon Farming, de groep achter de bouw van twee kassen op warmte van rioolzuivering. Bij één van deze kassen is ook een Nederlandse teler betrokken.

De organisatie grijpt de coronacrisis aan om te wijzen op het belang van meer zelfvoorzienende tuinbouw. In het Verenigd Koninkrijk zijn geen tekorten aan groente en fruit in de coronacrisis. Low Carbon Farming wijst echter op zorgen die er waren over tekorten op de markt in de vroege fase van de coronacrisis.

Investering van ruim € 3 miljard

De groep heeft becijferd dat in vijf jaar tijd met een investering van ruim € 3 miljard het Verenigd Koninkrijk voor een belangrijk deel kan voorzien in zijn eigen paprika, tomaten en komkommers. Nu importeert het koninkrijk nog 80% van de tomaten, 75% van de komkommers en 90% van de paprika.

Low Carbon Farming heeft een modelberekening gemaakt. Er is geen sprake van actuele bouwplannen. Van de 41 potentiële locaties voor groenteteelt op restwarmte zijn er 9 in de Midlands, 6 in het Zuidoosten, 4 in het Noordwesten en 3 in het Zuidwesten. Ook Schotland (6), Wales (3) en Noord-Ierland (3) zijn meegenomen in de analyse van Low Carbon Farming.

Gevolgen voor arbeid

Volgens de Sunday Times wijst John Ingram, voedingsexpert van de milieugroep van de University of Oxford, op de voordelen in watergebruik en CO2-winst wereldwijd. Lokale overheden zouden daarbij over ruimtelijke ordeningsvraagstukken heen moeten stappen door een kas ook als voorlichtingscentrum voor scholen te gebruiken. Wel wijst hij op de gevolgen voor arbeiders in landen waar nu in de winter de glasgroenten worden geproduceerd.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer