Plastic agf-zakje winkel niet altijd slecht

22-02-2021 | Laatste update op 03-08 | |
Supermarkten willen in 2025 het aantal plastic verpakkingen in de schappen met 20 procent verlagen. Foto: Richard Brocken/Hollandse Hoogte
Supermarkten willen in 2025 het aantal plastic verpakkingen in de schappen met 20 procent verlagen. Foto: Richard Brocken/Hollandse Hoogte

Papieren zakjes zijn geen verbetering van plastic zakjes voor groente en fruit in de winkel.

Dat blijkt uit een verkenning van CE Delft naar verpakkingsmateriaal. Voor groente en fruit is gekeken naar alternatieven voor het plastic ‘hemdtasje’ uit de winkels. Een duurzamer alternatief is papier in ieder geval niet. De onderzoekers zien vooral een hoger risico op scheuren en voedselverspilling daardoor als inhoud op de grond valt.

Kantelpunt

Ook de houdbare tasjes zijn niet direct een beter alternatief. De nylon hergebruiktas is bij zevenmaal gebruik milieukundig beter dan een eenmalig tasje, blijkt uit het onderzoek. Als het nylon zakje vijf keer gebruikt wordt is de klimaatimpact hoger dan het hemdtasje dat meestal één keer gebruikt wordt door consumenten. De onderzoekers gaan ervan uit dat 52% van dit plastic wordt gerecycled. Dat zijn landelijke aannames.

Landgebruik

Bij een bredere analyse van klimaatimpact is het verschil tussen papier en plastic nog groter. Daarbij is ook het grondgebruik voor papierproductie meegenomen. Voor plastic is het grondgebruik kleiner. Bij voedselverspilling berekenen de onderzoekers ook het landgebruik in die brede analyse, waardoor papier een negatiever milieu-impact heeft.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer