Doorgaan naar artikel

Plantsauna mogelijk doorbraak bij ziektebestrijding aardbei

De Plantsauna-behandeling, zo heet de niet-chemische behandeling die in een keer een einde maakt aan Phytophthora cactorum en echte meeldauw (witziekte). Het resultaat is ziektenvrij plantmateriaal bij de start van de productieteelt, passend in een geïntegreerde teeltstrategie (IPM).

Bij de plantsaunabehandeling worden de planten volgens een zeer nauwkeurig regime blootgesteld aan een aantal opeenvolgende precies aan te houden temperaturen. Dat gebeurt met stoom. Na een eerste temperatuurverhoging worden de planten afgekoeld. Dat veroorzaakt een reactie, waardoor de planten worden aangezet tot de aanmaak van bepaalde proteïnen. Die zorgen er op hun beurt voor dat de planten in het vervolg van de behandeling hogere, en voor ziekten schadelijke, temperaturen kunnen verdragen.

Samenwerking universiteit en diverse bedrijven

Het Plantsauna procedé is in Florida ontwikkeld in samenwerking met de University of Florida en het Noorse onderzoeksinstituut NIBIO, vertelt Cas Barel van Agromer Trading in Veldhoven. Barel is samen met de in het procedé gespecialiseerde Noor Simen Myhrene eigenaar van het Noorse bedrijf Plantsauna AS, en hij was betrokken bij de ontwikkeling van dit nieuwe systeem voor de praktijk. In Nederland stapte plantenverdelingsbedrijf Fresh Forward in samenwerking met Plantsauna in het project. Daarbij gaat het om financiering en medewerking aan de verdere ontwikkeling van de plantsauna.

Plantsauna ook getoetst op Hoogstraten

De plantsauna is ook getoetst op Proefcentrum Hoogstraten en op enkele praktijkbedrijven, waaronder Neessen Aardbeienplanten & Aspergeplanten in Grashoek. Hier is recent de eerste plantsauna in gebruik genomen. De volgende stap is de opschaling van de Plantsauna naar grote partijen planten, vertelt Barel. “Daar werken we nu aan, waarbij de behandeling in gang gezet wordt met een enkele druk op de knop. Het proces verloopt vervolgens volledig automatisch.”

‘Geen uitval gezien’

De goede sanitaire werking van de Plantensauna werd bevestigd in onderzoek dit jaar op Proefcentrum Hoogstraten en PCFruit in Sint Truiden, die plantmateriaal lieten stomen bij Fresh Forward. Op Proefcentrum Hoogstraten lag afgelopen zomer een eerste proef met het ras Elsanta in een foliekas. De uitval bij planten zonder chemische behandeling was 6 tot 7%. Bij de planten die de saunabehandeling hadden ondergaan, was de uitval nihil.

Dit najaar ligt een soortgelijke proef in een najaarsteelt met Elsanta die wordt doorgeteeld. “Als alles in het najaar gezond is, ligt het voor de hand dat dit ook in het voorjaar nog het geval zal zijn. Dat volgen we nu”, aldus Peter Melis van Proefcentrum Hoogstraten. “Het is écht een interessante ontwikkeling. Waar het nu om gaat is dat de behandeling ook werkt bij grote volumes aardbeiplanten. Dan krijgt de aardbeiensector echt ‘goud’ in handen.”

Saunabehandeling verhoogt uitlopervorming

Op PCFruit gaf de Plantensauna bij het aardbeienras Malling Centenary een betere afdoding van Pestalotiopsis en phytophthora dan het dompelen in fungiciden. licht productdeveloper bij Fresh Forward Ruud Venner toe. En ook hier liet de stoombehandeling een uitvalreductie zien met 7% ten opzichte van niet behandelen. Daarnaast werd bevestigd dat de saunabehandeling de uitlopervorming verhoogde. Tevens werd aangetoond dat dezelfde stoombehandeling de aardbeimijt bij doordragers volledig kan afdoden, aldus Venner.

Lees ook: Junidragend aardbeiras Falco zeer sterk tegen Phytopthora cactorum

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin