Fruit

Nieuws

Flevo Berry komt met junidragend aardbeiras Falco

Nieuw ras Falco bewijst kracht vooral in warme periodes en is zeer sterk tegen phytopthora cactorum.

Het nieuwe aardbeiras van veredelaar Flevo Berry heet Falco. De junidrager is veredeld met het oog op teelten in de vollegrond. Het is zeer sterk tegen Phytophthora cactorum en het bewijst zijn kracht vooral in warme periodes.

Falco kan gezien worden als een alternatief voor Elsanta, vertelt Flevo Berry-adviseur Jan Robben en het ras is op de eerste plaats bestemd voor openluchtteelten in de zomer. In bijvoorbeeld Duitsland komen overwinterde augustusplantingen veel voor, met Falco geeft vruchten van gemiddeld 25 gram, aldus Robben.

Hij karakteriseert het ras als een gemakkelijke snelle groeier, die in vergelijking met Elsanta iets later is met bloemaanleg en met minder bloemen per tros. Dit laatste draagt mede bij aan een goed vruchtgewicht.

Voor het maken van wachtbedplanten of voor trayplanten is belangrijk tijdig de opkweek op tij te beginnen en te zorgen voor een tijdige overgang naar de generatieve fase. “Het gewas niet te veel in de watten leggen dus.”

Primair voor buiten

Falco staat in deze periode op een enkele plek in een najaarsteelt onder glas, eventueel om er een doorteelt van te maken. Robben: “Het ras is daar niet voor gemaakt en ook niet voor een vroege kasteelt. Maar wie Falco bijvoorbeeld onder glas wil proberen, is daar uiteraard vrij in.”

De afgelopen tijd heeft het ras op diverse proefcentra (Duitsland, België) gelegen, in de open lucht en onder wandelkappen. Het komend jaar komt hij op iets grotere schaal in de vollegrond en op stellingen in hoge tunnels.

Of registreer je om te kunnen reageren.