PlantLab zet volgende stap in expansie indoorteelt

08-12-2020 | Laatste update op 01-08 | |
ehalve bladgewassen teelt Plantlab ook vruchtgroente daglichtloos onder led. -Foto: Romke Spierdijk
ehalve bladgewassen teelt Plantlab ook vruchtgroente daglichtloos onder led. -Foto: Romke Spierdijk

PlantLab zet de stap met indoorteelt in de VS en mikt op een expansie naar 100 hectare in 10 jaar.

PlantLab is gespecialiseerd in innovatieve stadslandbouw. Na Amsterdam is in de Amerikaanse stad Indianapolis de tweede productielocatie opgezet van de ontwikkelaar van hightech indoor tuinbouw onder ledlicht. Doel van het bedrijf is om over 10 jaar circa 1 miljoen vierkante meter teeltoppervlak en € 1 miljard omzet te hebben, zegt directeur Michiel Peters. “Dit is een fractie van wat er staat aan totale tuinbouwproductie. Wereldwijd is de markt voor vertical farming veel groter. Het is niet voor niets dat Google en Amazon hierin forse bedragen investeren. Ze hebben het geld en lef, al kost het tijd, en doen het gewoon om het wereldwijde voedselprobleem op te lossen. Hier liggen ook kansen en uitdagingen voor ons en de Nederlandse tuinbouw, waarbij meerdere partijen nodig zijn.”

Lokale partners

PlantLab ontwikkelt de technologie voor vertical farming, bouwt farms en laat lokale partners de distributie doen. Doordat ze veel zelf doen, komt een deel van de winst in eigen zak. In de Verenigde Staten wil PlantLab op 2.000 vierkante meter behalve sla en kruiden ook verschillende soorten tomaten en komkommers telen met de afnemer Uplift. Deze week levert het bedrijf de eerste kruiden en kroppen sla aan lokale supermarkten en foodservicebedrijven. In de voormalige batterijenfabriek dichtbij het centrum van Indianapolis moet over een paar jaar 420.000 kilo groente per jaar geproduceerd worden.

Twee voetbalvelden

Met de inmiddels ontwikkelde technologie kan in een ruimte met een oppervlakte van slechts twee voetbalvelden genoeg groente worden geproduceerd om een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van 200 gram groente per persoon te voorzien. In de afgelopen 10 jaar haalde het bedrijf € 50 miljoen groeigeld op, waarvan € 20 miljoen deze zomer. Inmiddels heeft PlantLab naar eigen zeggen laten zien dat innovatie stadslandbouw rendabel kan zijn, en dus is het volgens de oprichters tijd om te gaan opschalen. Van een productieomzet van € 3 miljoen nu denkt PlantLab in de komende tien jaar door te kunnen stomen naar € 1 miljard.

Lees ook: PlantLab haalt € 20 miljoen op bij investeerder

Stijger
Harry Stijger freelance redacteur


Beheer