Doorgaan naar artikel

‘Plantaardiger Schijf van vijf sneller publiceren’

Prijs is niet de enige driver voor consument die gezonder wil eten

Prijs is niet de enige driver voor consument die gezonder wil eten

Deze maand komt de nieuwe Schijf van Vijf uit van het Voedingscentrum met naar verwachting een sterkere nadruk op groente en fruit.

In november zijn de adviezen hierover al door de Gezondheidsraad naar buiten gebracht. Minister Schippers vindt het onwenselijk dat het Voedingscentrum en Gezondheidsraad nu niet samen werken en gelijktijdig naar buiten komen met een advies. Dan is de boodschap veel duidelijker uit te leggen aan de consument, schrijft minister Edith Schippers in een brief. “Ik vind het dan ook van groot belang dat de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum de volgende keer met elkaar afspraken maken over het vroegtijdig delen van kennis opdat beide trajecten parallel kunnen worden geschakeld.”

Campagne

De nieuwe Schijf van Vijf zal in maart 2016 worden uitgebracht. Om consumenten hierover te informeren, komt het Voedingscentrum met een publiekscampagne. Met deze publiekscampagne wordt de aandacht van consumenten gevraagd voor de nieuwe Schijf van Vijf en daarmee voor een gezond en duurzamer voedingspatroon.

Schippers kondigt in de brief verder aan dat een nieuwe voedselconsumptiepeiling (VCP) wordt gedaan via het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In 2018 wordt zo duidelijk hoe het zit met de consumptie van groente en fruit door de doelgroepen  1 tot 79 jaar.

Beheer
WP Admin