PlanetProof mogelijk internationaal via GlobalGap

12-04-2019 | Laatste update op 12-09 | |
Foto: Ton van der Scheer
Foto: Ton van der Scheer

Stichting Milieukeur onderzoekt de mogelijkheden om milieukeurmerk internationaal uit te rollen.

Stichting Milieukeur verkent met het GroentenFruit Huis hoe de internationale uitrol van On the way to PlanetProof gefaciliteerd kan worden. Verkennen van mogelijke samenwerking met Global GAP is daar onderdeel van, schrijft Stichting Milieukeur.

Of het uiteindelijk leidt tot samenwerking – bijvoorbeeld via een vrijwillige extra erkenning boven het voedselveiligheidskeurmerk GlobalGap – is nu nog niet te zeggen. Dat blijkt uit een recente publicatie van Stichting Milieukeur over On the Way to PlanetProof.

Nederland wil strakke eisen

Stichting Milieukeur werkt aan certificatieschema’s voor andere teeltgebieden. Daarbij vraagt de Nederlandse tuinbouw om strikt vergelijkbare teelteisen als de Nederlandse eisen. Eind 2018 vroegen Nederlandse afzetorganisaties in een brandbrief of de teeltschema’s voor Zuid-Europa op een gelijkwaardig niveau als de Nederlandse teeltregio gehouden kan worden.

Buitenlandse interesse

Op de Fruit Logistica beurs in Berlijn eerder dit jaar was er belangstelling onder buitenlandse telers om aan te sluiten bij het Nederlandse PlanetProof of erkenning te krijgen. Zo zijn er gesprekken geweest over het Belgische Responsibly Fresh teeltsysteem. Ondanks de verschillen met het Nederlandse On the Way to PlanetProof, kijken de Belgische veilingen naar aansluiting bij PlanetProof.

Als Nederlandse supermarkten later dit jaar hun inkoopeisen voor PlanetProof definitief invoeren, ligt het voor de hand dat Belgische veilingen zo markttoegang houden tot Nederlandse supermarkten.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer