Doorgaan naar artikel

‘Plan met 15 haspels in bleekselderij is uitdaging’

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

“Over twee weken oogsten we de eerste bleekselderij van het ras Konga”, meldt Peer Schraven van Compliment in het Brabantse Uden op 30 mei.

“Dat is een beetje later dan gepland, vanwege de koude in het voorjaar. De eerste bleekselderij van dit seizoen oogsten we uit de tweede planting, want die heeft de eerste inmiddels ingehaald. Het verschil in plantdatum is een week.” Alle rassen staan nu in het veld: Konga, Tango, Plato, Balada en Kelvin.

Voorspoedige groei

Van hevige neerslag of hagelbuien was in Uden en omstreken geen sprake. “We zijn er hier goed langs gekomen, als ik hoor wat er op andere plaatsen naar beneden is gekomen. Hier is op tijd wat regen gevallen en in mooie hoeveelheden. Gekoppeld aan de zomerse temperaturen verloopt de groei voorspoedig.”

Alleen de eerste planting staat wat wisselvallig, omdat die het meeste geleden heeft van de koude en de vorst. “Nee, van schotvorming waar ik bang voor was is nog geen sprake. Althans, het is nog niet te zien, maar als het er wel in zou zitten, dan weten we dat snel genoeg, want met het huidige weer komt het schot snel naar boven.”

Oogstspreiding

Alle plantingen zijn ondertussen 2 keer beregend. De vroegste zijn 3 weken geleden bijbemest met kalksalpeter om ze een handje te helpen. “Ook dat heeft bijgedragen aan de inhaalslag die ze in groei gemaakt hebben en we hebben op deze manier toch weer wat meer spreiding in de oogst kunnen bewerkstelligen.” De bijbemesting is uitgevoerd als rijenbemesting.

‘Concept’-plantingen

De onkruidbestrijding wordt direct na het planten uitgevoerd met een herbicide. Dat moet op vochtige grond voor een optimale werking. Daarom is het ‘concept’-planten, dan beregenen en dan het herbicide toedienen. “Ja, zo zit ons systeem in elkaar.”

Uitdaging beregenen

“Gecombineerd met de beregening die nodig is met de droogte is het wel een uitdaging. Er lopen 15 haspels en René en ik hebben een hele planning gemaakt om het rond te kunnen zetten. Daarnaast gebeuren er regelmatig onverwachte zaken bij dat beregenen en gezien de omvang van het bedrijf hebben we ook met redelijke afstanden te maken. Dus ja, een uitdaging maar we zitten op schema. In dit geval ook geholpen door Moeder Natuur die ons tot op heden goed gezind was.”

Auteur: Stan Verstegen

Beheer
WP Admin