Doorgaan naar artikel

Peru verwacht 30% meer export blauwe bes

Blauwe bessen. - Foto: Stan Verstegen

Blauwe bessen. - Foto: Stan Verstegen

Voor het komende seizoen 2021-2022 verwacht Peru 211.200 ton blauwe bes te gaan exporteren. Dat is 30% meer dan vorig seizoen.

Van die 211.200 ton neemt de biologische teelt naar verwachting 19.000 ton voor zijn rekening. Dat is 9% van de totale export. Volgens Fruchthandel.de is dat tevens een verdrievoudiging van het biologische volume. De verwachtingen worden uitgesproken door President Daniel Bustamante Canny van de Peruaanse Vereniging van Blauwe Bessentelers Proarándanos.

Meer biologisch

De president verwacht dat de biologische trend de komende vijf jaar doorzet. Dat zou betekenen dat over vijf jaar 10 tot 15% van de totale Peruaanse productie aan blauwe bes uit de biologische teelt afkomstig is.

Exportlanden blauwe bes

Het grootste deel van de Peruaanse blauwe bessen gaat met een aandeel van 50,7% naar de Verenigde Staten. Europa is goed voor 31,6% van de export. China volgt met circa 15,5%, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Deze sterke toename hangt vooral samen met nieuwe blauwebessenrassen die langer houdbaar zijn. Bij de ontwikkeling van de export richt Peru zich verder op landen als Japan, Zuid-Korea, Indonesië en Vietnam.

Beheer
WP Admin