Peru test nieuwe rassen blauwe bes

24-11-2015 | Laatste update op 13-09 | |
Peru test nieuwe rassen blauwe bes
Peru test nieuwe rassen blauwe bes

Peru heeft sinds het land in 2012 lid geworden is van de ‘International Union for the Protection of New Varieties of Plants (UPOV) de beschikking gekregen over een scala aan nieuwe rassen. Plantenkwekers testen de rassen uit op hun geschiktheid onder Peruaanse omstandigheden.

De teelt van blauwe bessen geniet in Peru toenemende belangstelling. Al tien jaar importeert Peru rassen blauwe bes, voornamelijk uit Chili en de USA. Volgens Jaime Jimenez, manager agriculture van Inka’s Berries, gaat het om zo’n dertig rassen. Sommige rassen daarvan voldeden goed onder de omstandigheden in Peru, waaronder het ras Biloxi. Dat ras, geschikt voor de laag geleden regio’s in Chili, is in Peru uitgegroeid tot een standaard ras.

Nieuwe impulsen

Sinds Peru in 2012 lid werd van UPOV heeft het de beschikking gekregen over nieuwe rassen, waarvan het kwaliteitsniveau beduidend beter zou zijn. Volgens Jimenez op freshfruitportal.com zijn het rassen waarmee ook in de landen van herkomst nog beperkte ervaringen zijn opgedaan. Daarom testen plantenkwekers deze rassen momenteel op hun geschiktheid onder Peruaanse omstandigheden. “In 2016 of 2017 kunnen de telers de resultaten zien en beslissen of de rassen beter zijn dan de huidige rassen”, aldus Jimenez. Mocht dat het geval zijn, dan kan de teelt van blauwe bes in Peru nieuwe impulsen krijgen.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer