Doorgaan naar artikel

Peen

‘Ze zijn goed recht naar beneden gegroeid’

Sinds begin juli zijn Jos en Wil de Boer in Westwoud weer bezig met peen rooien en spoelen. Sinds 22 juli zijn de rooiomstandigheden niet optimaal omdat er toen en de dag erna in totaal 100 millimeter regen naar beneden kwam. “Daarna zijn we overgeschakeld op een moeraswagen om te rooien, want met kipwagens konden we het veld niet meer op.” Desondanks is de kwaliteit prima. “De laatste twee weken zijn ze hard gegroeid en hebben ze de groeiachterstand die ze hadden door de droogte weer mooi ingehaald. We hebben alleen voor opkomst beregend.” Ook de loofkwaliteit is prima. “Gezien de weersomstandigheden kun je de komende periode schimmels verwachten, dus daar gaan we vanaf nu extra op letten.”

Uitgevoerde teeltmaatregelen
Aan de basis kreeg de peen geen stikstof; die werd als bijbemesting gegeven tijdens de teelt met deels KAS en deels KS. “Ik zie er geen verschil tussen.” Tegen wortelvlieg en bladluizen voerde hij in totaal twee bespuitingen uit en die pakte prima uit. Het onkruid werd een week na zaaien bestreden met een mengsel van Stomp, Centium en linuron. “Dat is goed gegaan. Wel hebben we pleksgewijs glyfosaat met de kappenspuit nog gebruikt om alles helemaal onder de duim te krijgen.”

Stugge markt
Over de lengte van de peen is De Boer tevreden. “Toevallig klaag ik niet”, stelt hij met Noord-Hollandse tongval. “Ik had gerekend op meer kromme peen, maar ze zijn goed recht naar beneden gegroeid.” De markt is stug. “De prijs schommelt tussen 15 en 30 cent per kilo. Ik weet niet welke kant het de komende tijd op zal gaan. Het groeit nu wel hard, dus dan kan de aanvoer groter worden.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

 

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin