Doorgaan naar artikel

Patentaanvragen voorlopig in ijskast

In afwachting van verdere besluitvorming houdt het Europees Octrooibureau (EOB) alle patentaanvragen op klassiek veredelde gewassen aan.

Dat liet het EOB weten tijdens een actie die biologische brancheorganisatie Bionext op maandagochtend 12 december bij het bureau in Rijswijk hield. Bionext bood een metershoge kerstboom aan, met door patenten bedreigde groenten als kerstballen.

De delegatie van Bionext werd ontvangen en te woord gestaan door de heer Hoekstra en de heer Osterwalder van het EOB. Namens het EOB stelden ze dat de nieuwe interpretatie van de Biotech-richtlijn, die in november door de Europese Commissie naar buiten is gebracht, ‘van grote politieke waarde’ is. “Daarom heeft het EOB besloten alle patentaanvragen en bezwaarprocedures die betrekking hebben op klassieke veredeling voorlopig aan te houden.”

Afstand van patentverlening

De belangrijkste conclusie die de Commissie trekt is dat de opstellers van de Richtlijn de bedoeling hadden om producten van klassieke veredeling zoals planten, zaden en vruchten uit te zonderen van patentering. De Commissie neemt hiermee duidelijk afstand van het huidige beleid van het EOB dat al ruim honderd patenten heeft verleend op eigenschappen van klassiek veredelde gewassen, aldus Bionext.

Bal bij EU-lidstaten

Vandaag vergadert de Landbouwraad over dit onderwerp. De bal ligt nu bij de Europese lidstaten die de visie van de Europese Commissie moeten onderschrijven. Uiteindelijk moet een meerderheid van de leden van het EOB, waaronder ook niet-EU landen als Turkije en Albanië, de interpretatie van de Europese Commissie ondersteunen om ervoor te zorgen dat het bindend beleid wordt.

Extra technische stap

De kans bestaat dat, ook als de EU en het EOB door de bocht gaan, patentaanvragers met een extra technische stap, alsnog proberen om natuurlijke eigenschappen met een octrooi te beschermen, stelt Maaike Raaijmakers van Bionext. “Daarom zullen wij doorgaan met campagne voeren totdat natuurlijke eigenschappen van planten niet meer als een uitvinding geclaimd kunnen worden.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin