Doorgaan naar artikel

‘Paprikaseizoen lijkt weer eens goed uit te pakken’

Foto: Roel Dijkstra

Foto: Roel Dijkstra

Er zijn gelijkenissen te trekken tussen de voorspellingen van de topsport en de tuinbouw, zegt Stefan Hendriks.

Het voetbalseizoen begon dit jaar al vroeg met veel Europese voorrondes: PSV lag er in de eerste voorronde van de Champions League al uit. Een flinke misrekening sportief gezien, en zeker ook financieel gezien. De bookmakers zijn eensgezind over het kampioenschap: Ajax wordt kampioen. Maar leed in de eerste wedstrijd al puntverlies.

Financiële paprikaseizoen

Wanneer je mij om een voorspelling had gevraagd voor een prognose van het financiële paprikaseizoen 2018-2019 had ik zo een jaar als nu niet voorspeld. Er moeten natuurlijk nog veel kilo’s gesneden worden, maar het lijkt weer eens een financieel redelijk goed jaar te worden.

Behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst

Wat zeggen bovenstaande gegevens nu eigenlijk? In elk geval dat er een gelijkenis zit in topsport en tuinbouw … en hoe cliché ook: behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Wat wij als coach/ondernemer wel moeten doen, is de risico’s op financieel verlies zo klein mogelijk houden. Arbeid: zijn alle posities goed bezet? Welke versterkingen zijn er eventueel nodig? Energie balans: Hoeveel gas moet er alvast worden vastgelegd? Afzet: is er al een percentage verkocht?

Invloed op prijsvorming

De paprikamarkt blijft bepaald worden door vraag en aanbod waarbij Nederland totaal is gericht op export. Externe factoren zoals klimaatsveranderingen binnen Europa hebben hierdoor dus een grote invloed op de prijsvorming.

Hygiëne is daarnaast een steeds belangrijker element: virus in de paprika komt steeds meer voor. Het is zonde wanneer u er niet optimaal van de goede prijzen kunt profiteren, kijkt u daarom nog eens kritisch naar het hygiëneprotocol.

Voorspelling voor volgend jaar

Voorspellingen voor de prijs van volgend jaar? Ik hoop op weer zo’n financieel seizoen. Is er enige zekerheid? Nee! Wel denk ik graag met u mee om bij aanvang en tijdens de teelt de kans op een topproductie zo hoog mogelijk te maken.

Beheer
WP Admin